SiB Plus / Zdrav život

Pet važnih činjenica o vodi koje možda niste znali

Pet važnih činjenica o vodi koje možda niste znali

Kažu da jabuka dnevno drži liječnika podalje od kuće, ali što osam čaša vode može učiniti za nas? Voda čini nekoliko važnih doprinosa tijelu. Gotovo svaka stanica zahtijeva vodu kako bi mogla djelovati ispravno, kao i gotovo svaki metabolički proces.

Otprilike od 55 do 75 posto ljudskog tijela sastoji se od vode, a s obzirom na to da gubimo oko osam čaša dnevno kroz disanje, znojenje i mokrenje, važno je nadoknaditi taj gubitak, podsjećaju na portalu Centar zdravlja.

Vaše se tijelo znoji u nastojanju da se ohladi, stoga je zamjena izgubljene tekućine od vitalnog značenja. Potrebno je stalno piti vodu. Nemojte se oslanjati na mehanizam žeđi jer ste tada već malo dehidrirali. Izbjegavajte pića koja sadrže kofein ili alkohol jer dodatno dehidriraju vaše tijelo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Donosimo pet činjenica koje možda niste znali o vodi, a koje će vas, nadamo se, potaknuti da počnete piti preporučenu količinu vode svakodnevno (kažu da je to otprilike osam čaša).


Poboljšava mentalne funkcije

Ako se ne možete sjetiti što je napisano u uvodu ovog članka, vaš je mozak možda žedan. Budući da se oko 80 posto moždanog tkiva sastoji od vode, važno je da je vaš mozak hidratiziran. Klinička su ispitivanja pokazala da dehidracija smanjuje kratkoročno pamćenje i koncentraciju. U mozgu voda pomaže proteinima, enzimima i hranjivim tvarima kako bi došli na svoje odredište. Kada je tijelo dehidrirano, tekućine se sporije kreću. Voda također čisti mozak od slobodnih radikala koji štete stanicama.


Može spriječiti neke bolesti

Artritis, rak i srčane bolesti ozbiljne su bolesti koje utječu na milijune ljudi, ali možete eventualno izbjeći biti dio tih statistika ako pijete dovoljno vode. Zglobna tekućina omogućuje klizanje hrskavičnih krajeva kostiju u zglobnoj šupljini. Kada ima dovoljno vode, manje je trenje oko zglobova, a time i manja vjerojatnost za artritis. Također, kada ima puno vode u našem sustavu, tijelo se čisti od toksina. Smanjuje se količina vremena koju ti toksini provedu u kontaktu s našim debelim crijevom i mjehurom, čime možemo smanjiti izglede za razvoj raka. Voda čisti tijelo i od prekomjerne soli. Nekoliko je studija povezalo visoku razinu soli, visok krvni tlak i brojne srčane poremećaje.


Može pomoći da izgubite na težini

Gladni ste? Pokušajte ispuniti želudac vodom. Ona ne sadrži kalorije ili masti, a čaša vode može ubrzati vaš metabolizam. S obzirom na to da gotovo svaki proces koji se odvija u tijelu zahtijeva vodu, jednostavno je razumjeti kako se sve usporava kada je tijelo žedno. Istraživanja su pokazala da nakon pijenja dviju šalica vode treba od deset do 40 minuta da metabolizam počne raditi. Jedna studija procjenjuje da povećanje potrošnje vode za šest šalica dnevno rezultira prosječnim gubitkom od 5,3 kilograma masti tijekom godine.


Ispire usnu šupljinu

Kažu da osmijeh vrijedi milijun dolara, a ne stoji ništa. Održavanje biserno bijelog osmijeha i više je nego pristupačno. Zubni karijes proizlazi iz nakupina kiseline koja utječe na zubnu caklinu, ali slina neutralizira kiselinu. Ona sadrži i posebne minerale koji pomažu zdravlju zubi. Sve dok je tijelo hidratizirano, imat ćete dovoljno sline za održavanje zdravih zuba.


Pijenje previše vode nije zdravo

Važno je uzeti svoju dnevnu dozu vode, ali nema potrebe pretjerivati. Osoba izgubi oko dvije-tri čaše vode kroz disanje i znojenje. Nemojte zaboraviti ni mokrenje. Predoziranje se događa kada pijete mnogo više vode nego što je vašem tijelu potrebno. Kada se to dogodi, razine natrija u tijelu postanu neuravnotežene, što može dovesti do manjih, ali i većih zdravstvenih problema.

M.O. (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!