SiB Plus / Zdrav život

Čaj s maslacem ili rumom?

Čaj s maslacem ili rumom?

Dragi čitatelji, svjedoci smo još jednog završetka ljeta... Lagano se pozdravljamo s visokim temperaturama, kratkim hlačicama u ormarima, japankama, upaljenim klimama i lepezama...

kzckolumna495

Slijedi hladno, kišovito jesensko vrijeme a već tradicionalno s ovim godišnjim dobom dolaze nam i prehlade, gripe, grlobolje i sve ostale jesenske radosti. Osim što ćemo kratke rukave zamijeniti onim toplijima možemo očekivati i promjenu u vrstama i količinama konzumiranih čajeva iz Kuće zelenog čaja Osijek.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, posljednjih nekoliko mjeseci naši su sugrađani često kupovali i ispijali voćne čajeve koji su bili idealni za pripravljanje ledenih, osvježavajućih napitaka ali sa nadolazećim zahlađenjem sve više čajoljubaca okrenut će se zelenim i bijelim čajevima, posebice onim bazičnim.

Iako Kinezi promoviraju ispijanje čaja bez ikakvih dodataka, u ovoj smo kolumni odlučiti zanemariti njihove mudre savjete (samo ovaj put, obećavamo) i napisati nešto o dodacima koji se stoljećima u različitim dijelovima svijeta stavljaju u čaj.

Neki od najčešće korištenih dodataka u čaju su šećer, kandis, med, mlijeko, limun, maslac i naravno rum pa krenimo redom.

Šećer – Sa udaljavanjem od ishodišta čaja prema zapadu pravila u njegovom pripravljanju su se promijenila. Bez obzira na svijest o tome kako šećer uništava aromu, osobito nježnijih tipova čajeva, zaslađivanje ovog napitka postalo je sasvim uobičajeno. Naravno, ne treba pretjerivati sa korištenjem bijelog šećera jer dugotrajno korištenje ovog sladila može imati negativne posljedice po zdravlju.

Kandis – uz klasičan bijeli šećer, za slađenje čaja osobito se preporučuje šećer od trske (kandis) koji se za ljubitelje čaja nudi u obliku grumena na vrhu drvenih štapića.

Med – Bilo da se radi o cvjetnom, bagremovom ili medu od lipe ovo prirodno sladilo nadaleko je poznato po svojim zdravstvenim učincima i izvrsnom okusu koji daje čaju. Nemojte ga jesti samo onda kada ste bolesni jer ima izvrstan preventivni učinak u nastajanju mnogih bolesti.

Mlijeko – pretežno se stavlja u čajeve iz tzv. britanske škole prerade čajeva poput raznih čajeva iz Assama, Šri Lanke, Darjeelinga ili Kenije, kao i samog aromatiziranog čaja Earl Grey. Ovaj način ispijanja čaja najpopularniji je kod Engleza gdje i danas vlada prepirka o tome što prvo ide u šalicu: malo mlijeka, pa se na njega dolijeva čaj ili obrnuto?

Limun – limunov sok idealan je u kombinaciji s zelenim čajevima (preporučujemo kombinaciju limuna sa zelenim čajem Jasmin) ali nije na odmet staviti ga i u ostale vrste, posebno voćne čajeve. Zanimljiva je činjenica kako su najprodavaniji čajevi u KZČ upravo oni koji u svom sastavu imaju limun ili limunovu travu :)

Maslac – Naizgled nespojiva kombinacija ali ne za Tibetance koji su čaj dodavali jakov maslac kako bi u svoje tijelo unijeli što više masnoće iz maslaca potrebnih za jačanje organizma i lakše preživljavanje zimskih dana.

Rum – ovo žestoko alkoholno piće dobiva se destilacijom iz melase šećerne trske i iznimno je popularno na karipskim otocima i u zemljama Južne Amerike. Dovoljna je jedna čajna žličica ruma koja će zasigurno oplemeniti čajni napitak u hladnim zimskim danima. A iskreno, malo alkohola u čaju uopće nije loša ideja.

Znamo kako istinski zaljubljenici u bazične čajeve neće ni pomisliti mijenjati prirodan okus i miris čaja pa zato ovu tehniku preporučujemo svima onima koji se tek kreću upoznavati s čajevima nešto jačih i intenzivnijih okusa i mirisa kako bi ublažili njihov „travkasti" okus.

kzc rujan

Bilo da ste početnik ili vrsni poznavatelj čaja zasigurno će vam trebati i čaše iz kojih ćete guštati u neodoljivom čajnom napitku. Upravo zbog toga najsretnijeg čitatelja ove kolumne odlučili smo nagraditi sa setom bodum čaša od 0,3 l.

[important title=Nagradna igra] Ono što trebate napisati u komentar ispod ovog članka je: Želim set bodum čaša koje mi poklanja KZČ Osijek!  Sretno!

Dobitnik je Ante Sliško[/important]

• Nakon objave dobitnika, nagradu je moguće preuzeti u KZČ (Portanova) u roku od 30 dana.

Izvor – Poziv na čaj, Živko Rakovac

 


Izdvojeno

Reci što misliš!