SiB Plus / Zdrav život

Ljekovita svojstva čaja

Ljekovita svojstva čaja

Slavni japanski mislilac Kakuzo Okakura svoje najpoznatije djelo KNJIGA O ČAJU, započeo je ovim riječima: ČAJ JE PONIKAO KAO LIJEK, A PRERASTAO U NAPITAK.

kzc ljekoviti495

Upravo je svojstvo ljekovitosti čaj učinilo iznimno traženim i prepoznatim među svim uzrastima, spolovima i klasnim pripadnicima. Nije bilo važno tko ste i koliko novca imate, on je bio jednako ljekovit za sve i zbog toga je postao jednan od najraširenijih svjetskih napitaka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ako se pitate tko je prvi otkrio ljekovita svojstva čajnog napitka sigurno se nećete iznenaditi kada vam kažemo da su to bili Kinezi, a prema njihovom drevnom učenju, djelovanje čaja na ljudski organizam ogledalo se u sljedećem:

Čaj...
- pospješuje cirkulaciju krvi u cijelom organizmu.
- potiče lucidnost i mentalnu dispoziciju.
- olakšava eliminaciju alkohola i drugih štetnih supstanca iz krvi.
- povećava obrambenu sposobnost ljudskog organizma u odnosu na brojne bolesti.
- ubrzava metabolizam i apsorpciju kisika u raznim procesima koji se odvijaju u ljudskom tijelu.
- prevenira ispadanje zubi.
- ima antitoksični i regenerativni utjecaj na kožu te pomaže da ona izgleda mlađe i ljepše.
- uspijeva prevenirati i zadržavati pojavu anemije.
- pročišćava urin i olakšava mokrenje.
- bistri vid i čini oči sjajnijima.
- sprečava nastajanje negativnih učinaka ljetne žege.
- pomaže pri probavi.
- umanjuje motoričke smetnje i bolesti zglobova.
- utažuje žeđ.
- umanjuje pretjerano izlučivanje sluzi.
- otklanja umor i depresivno raspoloženje, podižući duh i stvarajući osjećaj „dobre volje".
- produžava život.

Osim što su Kinezi odavno prepoznali blagodati čajnog napitka zanimljivo je spomenuti i zapis nizozemskog liječnika Nicolasa Dirxa (1593.-1674.) koji je u svojoj knjizi Medicine napisao:

Ništa se ne može usporediti s tom biljkom. Oni koji je koriste samo su iz tog razloga izuzeti od svih bolesti i doživljavaju duboku starost. Ne samo da im ulijeva snagu, već sprečava nastanak bubrežnih kamenaca, glavobolja, prehlada, slabljenja vida, katara, astme, tromosti želuca i probavnih smetnji. Dodatno utječe sprečavajući san i potičući budnost, što je od velike pomoći onima koji noć žele provesti u pisanju i meditaciji."

kzc tea495

Naši vjerni čitatelji znaju kako smo u prijašnjim kolumnama pisali od zdravstvenim prednostima pojedinih vrsta čajeva. Spomenuli smo da zeleni čajevi ubrzavaju metabolizam i čiste tijelo od toksina dok je smo za žuti čaj rekli da je to najbolji prirodni pripravak za gubljenje težine. Za oolong čajeve smo naveli kako uravnotežuju razinu kolesterola te da se smatraju „aromatičnim ubojicama masnoća" dok crni čajevi uravnotežuju rad štitnjače i poboljšavaju zdravlje kose i kostiju.

Pisali smo i o tome kako su BIJELI čajevi poznati kao eliksiri mladosti i dugovječnosti pa smo upravo zbog toga odlučili 2 najsretnija čitatelja nagraditi s 2x25 g bijelog čaja White Cherry kako bi što duže ostali mladi i lijepi.

[important title=Nagradna igra]Ono što trebate napisati u komentar ispod ovog članka je: Želim probati bijeli čaj White Cherry!
Nakon objave dobitnika, nagradu je moguće preuzeti u KZČ(Portanova) u roku od 30 dana.

Dobitnici: Jasna Kladarić i Domagoj Knežević[/important]

Bez obzira osvojili nagradu ili ne, iskreno vam preporučujemo da konzumirate što više čaja u ove hladne jesenske dane.... Osim što će vas utopliti dodatno će ojačati vaš imunitet pa ćete spremno dočekati zimu i sve što ona donosi!


Izdvojeno

Reci što misliš!