SiB Plus / Zdrav život

Čajevi u teretani?! Zašto ne?

Čajevi u teretani?! Zašto ne?

Kao što smo već pisali u prijašnjim kolumnama čaj je, uz vodu, jedan od najprirodnijih napitaka koji sadrži vrijedne antioksidante.

Kao što smo već pisali u prijašnjim kolumnama čaj je, uz vodu, jedan od najprirodnijih napitaka koji sadrži vrijedne antioksidante. Upravo su ti prirodni antioksidanti zaslužni za brzo vraćanje organizma sportaša u homeostazu, pa se njihova konzumacija preporučuje svima – i onima koji se profesionalno i onima koji se rekreativno bave sportom. Osim toga, čaj pospješuje aktivnost središnjeg živčanog i dišnog sustava, te ubrzava metabolizam.

Zanimljiva je činjenica kako ovaj napitak u sebi ili ne sadrži ugljikohidrate (ili ih ima u tragovima), a istovremeno je bogat mineralima i vitaminima (osobito C vitaminom). Upravo je zbog toga poznato kako 1 l zelenog čaja dnevno može podmiriti potrebu sportaša za vitaminom C.

Preporuka: Zeleni čaj ĐUMBIR LIMUN aromatizirani je zeleni čaj koji u svom sastavu ima koru naranče, cvjetove suncokreta, zeleni kineski čaj Senchu, komadiće đumbira i limuna. Ovaj čaj ima primamljivu harmoniju osvježavajućeg okusa i ugodnog mirisa pa mu malo tko može odoljeti. Smanjuje grčeve u stomaku, ublažava drhtavicu i prehladu a djelotvoran je i u liječenju morske bolesti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svi koji su makar jednom dizali utege u teretani, igrali nogomet ili izvodili vježbe na pilates lopti upoznati su s procesom gubljenja tekućine za vrijeme tjelovježbe. U vraćanju izgubljenog preporučuje se konzumacija rooibos čajeva jer u sebi sadrže mnoge vrijedne minerale u obliku elektrolita (magnezij i željezo) koji osvježavaju organizam nakon većeg fizičkog napora. Znači, idući put u teretanu ponesite rooibos čaj – možda će vas ostatak ekipe u početku malo čudno gledati ali imajte na umu kako ćete upravo vi nakon treninga biti odmorniji i svježiji .

Preporuka: Rooibos čaj ORANGE specifičan je čaj koji potječe iz Južnoafričke Republike i u sebi sadrži rooibos, narančinu koru, različak i limunovu travu. Izvrsno gasi žeđ i opskrbljuje organizam neophodnim sastojcima kao što su magnezij i željezo.

Osim mnogobrojnih minerala i vitamina, čaj sadrži i kofein koji na organizam djeluje kao sredstvo za podizanje energije, širi krvne žile, pospješuje rad srca, te povećava kapacitet pluća i optoka krvi u organizmu. U šalici od 200 ml crnog čaja ima ga oko 40 mg. Iako čaj u sebi sadrži manje kofeina nego kava, kofein u njemu se otpušta sporije pa zbog toga ima duži učinak. Ali pripazite da pažljivo isplanirate konzumaciju crnih čajeva jer su poznati i kao jaki diuretici.

Preporuka: Crni čaj ČAROBNI ČAJ KELTSKE SVEĆENICE prekrasna je mješavina crnog i zelenog čaja, cvjetova ruže i imele. U ovom čaju imela ima značajnu ulogu jer ublažava hipertoniju, drhtavicu i glavobolju te smiruje ubrzani rad srca.

Bijeli čaj ima djelovanje identično zelenom čaju ali zbog veće antioksidativne koncentracije možemo ga smatrati još učinkovitijim suborcem za jačanje narušenog imuniteta organizma poslije napornih treninga ili natjecanja. Ova vrsta čaja također pogoduje sportašima osjetljivima na kofein tj. tein, jer ga bijeli čaj ima znatno manje od ostalih vrsta, ali opet dovoljno za lagano „razbuđivanje".

Preporuka: Bijeli čaj WHITE PEARL OF FUJIAN Proizvodi se od pupoljaka i najmlađih listova biljke Camellie Sinensis pa je stoga bogat antioksidantima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala. Karakterizira ga fina mješavina Pai Mu Tana, zelenog kineskog Fog tea, Lung Chinga, jasmina, Jade Pearl, pupoljaka ruže, komadića višnje, cvjetova jasmina, naranče i suncokreta. U kineskoj medicini stoljećima je poznat kao eliksir mladosti, ljepote i dugovječnosti.

I za kraj ostavljamo najbolje – crveni ili oolong čajevi posebno zanimljivi sportašicama, poznati i kao „aromatične ubojice masnoća". Zašto ih volimo? Evo odgovora - poboljšavanju topljenje masnoća za 12 %, povećavaju nivo energije za 10 % i potrošnju kalorija za 4 %. Idealan je u fazama skidanja potkožnog masnog tkiva jer potiče mršavljenje, uravnotežuje neravnotežu kolesterola u organizmu i olakšava psihički i fizički stres. Dovoljno, zar ne?

Preporuka: Oolong čaj BERRY WITCH pomaže u produljenju životnog vijeka, poboljšava vitalnost, smanjuje krvni tlak, olakšava psihički i fizički stres, jača zube i sprječava njihovo propadanje. Kao i Flower of Taiwan, smatra se „aromatičnim ubojicom masnoća". Sadrži polu fermentirani čaj, zeleni čaj, bazgu, crni i crveni ribiz, malinu i komadiće jagode.

caj2

I ovaj put nagrađujemo 2 najsretnija čitatelja kolumne sa 2x25 g zelenog čaja Đumbir Limun.

Sve što trebate je, u komentar ovog članka, napisati: „Vježbam uz čajeve iz KZČ ! " i sačekajte objavu dobitnika na SiB-u i Facebook profilu Kuće zelenog čaja Osijek. Pobjednike ćemo objaviti početkom srpnja.

*Nakon objave dobitnika, nagradu je moguće preuzeti u KZČ (Portanova) u roku od 30 dana.

Dobitnice su: Jasmina Markan i Tatjana Nikolić


Izdvojeno

Reci što misliš!