SiB Plus / Zdrav život

Nutricionisti su u krivu. Slanina, kulen, kobasice i ostali mesni proizvodi nisu štetni za naše zdravlje!

Nutricionisti su u krivu. Slanina, kulen, kobasice i ostali mesni proizvodi nisu štetni za naše zdravlje!

Masnoće životinjskog porijekla nisu štetne, to je zabluda, stav je ovo autorice knjige "Istine i zablude o hrani", Anite Šupe.

Autorica objašnjava da otkad su nutricionisti počeli govoriti o smanjenju unosa masnoća u svijetu pojavila se epidemija debljine, dijabetesa i bolesti srca.

Znanstveni dokazi o štetnosti masnoća ne postoje, a ovaj je koncept način prehrane, kao i zaokret prema novom načinu života koji je u skladu s prirodom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stoga je temelj LCHF prehrane organska i domaća hrana. Dobro je birati neprskano povrće i voće, domaća jaja, sir i meso kao i masnoće životinja koje žive na pašnjacima, a ne u industrijskim pogonima.

U prehrani koju predlaže Šupe preporučuju se i ulja poput maslinova i lanenog te sezamovog, ona razbije misteriju i o štetnosti maslaca, savjetuje i punomasne mliječne proizvode, a umjesto slatkiša sugerira voće poput malina i jagoda te orašaste proizvode. Izbjegavati treba hranu punu šećera i škroba.

[blockquote]Službene prehrambene smjernice da se smanji unos masnoća i poveća unos ugljikohidrata, stare su tek nekih 30-tak godina, i otkada su one uvedene zapadnim se svijetom proširila epidemija debljine, metaboličkog sindroma (povišeni šećer u krvi i/ili inzulinska rezistencija, povišeni krvni tlak, poremećene masnoće u krvi i debljina u području trbuha), srčano-žilnih bolesti i mnogih vrsta raka. Jasno je da je tu nešto očito jako, jako pogrešno. Danas se bez sumnje zna da prirodne masnoće iz mesa, mlijeka i jaja ne predstavljaju opasnost za zdravlje a znamo i da su od pamtivjeka predstavljale vrlo važan dio ljudske ishrane. Istraživanja nam potvrđuju da su grupe naroda koje su se hranile na tradicionalan način prije dolaska “civilizacije” sa bijelim brašnom i šećerom, bili izuzetno zdravi i otporni ljudi koji nisu obolijevali od bolesti tipičnih za današnje vrijeme.[/blockquote]

Opšrinije o autorici i njenoj knizi pročitajte na blogu http://istineilaziohrani.blogspot.com/

Izvor: dnevno.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!