SiB Plus / Zdrav život

Kako pripremiti organizam za temperature ispod ništice?

Kako pripremiti organizam za temperature ispod ništice?

Početak listopada je a mi već polako vadimo zimske kapute iz naših ormara. Moramo priznati kako nam je sve to skupa došlo prerano jer smo samo prije mjesec dana pisali o receptima za pripravljanje ledenih čajeva. Ali što je tu je, priroda ne pita za naše želje i planove, mi smo tu kako bi se prilagodili njoj, a ne obratno.

U skladu s prerano nastalim vremenskim (ne)prilikama ovu kolumnu odlučili smo posvetiti jačanju imuniteta i pripremanju organizma za temperaturnu promjenu koja slijedi. Poznato je kako je upravo imunitet obrambeni štit cjelokupnog organizma, te mu je zbog toga potrebno posvetiti puno pažnje. Taj „zaštitnički sustav“ funkcionira na vrlo jednostavan način – što je on jači to je organizam otporniji na različite infekcije i bolesti.

Često si postavljamo pitanje kako ojačati i podići vlastiti imunološki sustav? Kako bi odgovorili na njega moramo voditi računa o nekoliko stvari a neke od njih su slijedeće:

- raznolika i pravilna prehrana bogata antioksidantima
- redovita vježba i relaksacija
- odgovarajuća higijena
- dovoljna količina sna
- dostatan unos tekućine
- redukcija stresa 

Znamo kako se u današnjem užurbanom svijetu teško pridržavati svih pravila „zdravog života“ ali svjesnost o njihovoj važnosti je dobar temelj za gradnju kvalitetnije i zdravstveno otpornije budućnosti. Vaš prvi korak u ostvarivanju tog cilja može biti uvođenje svakodnevnog rituala ispijanja čaja što nije teško niti iziskuje puno vremena.

Pošto su bijeli čajevi najbogatiji antioksidantima, a okusom su vrlo blagi i primamljivi, preporučujemo Vam da krenete upravo s njima.
Neki od najpoznatijih bijelih čajeva iz ponude Kuće zelenog čaja su:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

o White pearl of Fujian – bijeli čaj poznat kao posebna vrsta zelenog čaja. Proizvodi se od pupoljaka i najmlađih listova biljke Camellie Sinensis pa je stoga bogat antioksidantima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala. Karakterizira ga fina mješavina Pai Mu Tana, zelenog kineskog Fog tea, Lung Chinga, jasmina, Jade Pearl, pupoljaka ruže, komadića višnje, cvjetova jasmina, naranče i suncokreta. U kineskoj medicini stoljećima je poznat kao eliksir mladosti, ljepote i dugovječnosti.

o Friends Forever – osnovica mu je bijeli čaj Mao Feng čiji prirodan okus u sebi nosi mirisne tonove ruže i jasmina. Također sadrži crveni ribiz, komadiće kandiranog ananasa, papaje, manga i jagode. Zbog svog sastava predstavlja neodoljiv užitak za sve ljubitelje čaja.

o White Cherry - sadrži bijeli čaj Pai Mu Tan, zeleni Darjeeling, China Fog Tea, Lung Ching, Jasmin jade Pearls, višnje, kokosov čips i ružine pupoljke. Odličnog je primamljivog okusa a djeluje kao čistač organizma od slobodnih radikala.

Osim bijelih čajeva, vrlo dobrim borcima za imunitet pokazali su se i rooibos čajevi koji su prepuni vitamina (prevladava vitamin C) i minerala (najviše željeza). Ukoliko se odlučite probati ovu vrstu čajeva probajte slijedeće:

o Rooibos Orange - specifičan je čaj koji potječe iz Južnoafričke Republike i u sebi sadrži rooibos, narančinu koru, različak i limunovu travu. Izvrsno gasi žeđ i opskrbljuje organizam neophodnim sastojcima kao što su magnezij i željezo.

o Šljiva Cimet – komadići šljive koji se nalaze u ovom rooibos čaju bogati su kalcijem, cinkom i bakrom. Sadrže vitamine C, B1, B2 koji jačaju živce te pomažu u stresnim situacijama i koncentraciji. Uz šljivu i rooibos tu je još i cimet koji je veliki aromatik, dezinficijens i hemostatik. Osim šljive, cimeta i rooibosa, sadrži i komadiće papaje, grožđe i latice ruže.

o Terra Lemon Ginger - ima predznak BIO ili organski, osvaja mirisom i okusom, odličan je izbor protiv dehidracije i gubitka minerala kao što su magnezij i željezo. Ovaj čaj ne sadrži kofein pa je pogodan i za djecu. Sadrži rooibos, komadiće jabuke, đumbir, limunovu travu, grahovu koru i komadiće cimeta.

Kako bi još dodatno ojačali imunitet ne zaboravite u čajni napitak staviti žličicu meda i limuna!

Uživajte!

I ovaj put smo za sve ljubitelje čaja i one koji će to tek postati pripremili nagradnu igru gdje najsretnije natjecatelje nagrađujemo s 2x25 g bijelog čaja White Cherry. Ono što trebate napraviti je u komentar ispod ovog članka napisati: „Jačam imunitet uz bijele čajeve iz Kuće zelenog čaja Osijek!“

Dobitnici su: Saša Sale Pavlović i Sanja Miklošević

Puno pozdrava iz Kuće zelenog čaja!

*Nakon objave dobitnika (na FB stranici sib.hr) nagradu je moguće preuzeti u KZČ (Portanova) u roku od 30 dana.


Izdvojeno

Reci što misliš!