SiB Plus / Zdrav život

Povratak u prošlost uz šalicu biljnog čaja

Povratak u prošlost uz šalicu biljnog čaja

Dogodili li Vam se ikada situacija kada Vas određeni mirisi brzinom munje vrate u najbezbrižnije razdoblje Vašeg života? Kada je potrebna samo sekunda da se u mislima pojave prekrasne slike iz djetinjstva?

Dogodili li Vam se ikada situacija kada Vas određeni mirisi brzinom munje vrate u najbezbrižnije razdoblje Vašeg života? Kada je potrebna samo sekunda da se u mislima pojave prekrasne slike iz djetinjstva? Kada postanete svjesni kako je potrebno tako malo da biste bili sretni pa se prepustite tom trenutku i jednostavno uživate dok traje? Svatko od nas ima svojevrstan „mirisni okidač“ zaslužan za putovanje u prošlost bilo da se radi o mirisu bakine domaće štrudle od jabuka, mirisu maminog praška za rublje, tatine kolonjske vode na obrazima ili mirisu čaja od kamilice.
Zašto nas mirisi mogu odvesti u prošlost? Stručnjaci iz područja psihologije osjet mirisa opisuju kao „čaroban vremenski stroj“ za što je zaslužno pozicioniranje mirisnog korteksa u mozgu. Naime, u mozgu se mirisni korteks nalazi u limbičkog sustavu koji služi i kao spremište za uspomene. Upravo su zbog toga mirisi, sjećanja i osjećaji tako duboko isprepleteni pa se često može dogoditi da vas miris običnog biljnog čaja u sekundi vrati u djetinjstvo.

U ovoj kolumni pokušat ćemo vama, našim dragim čitateljima, pobliže opisati biljne čajeve, njihove prednosti te zdravstvene učinke koje imaju na ljudski organizam.

Biljni čajevi proizvode se od različitih cvjetova, kora i sjemenja. Budući da ne sadrže listove biljke Camellia Sinensis, u svom sastavu nemaju kofeina/teina što ih čini prikladnim napitkom kako za djecu, tako i za odrasle u bilo koje doba dana. Prilikom pripreme, biljni čaj mora odstajati duže u proključaloj vodi, a cijedi se nakon desetak minuta. Zdravstvene blagodati ovog napitka su višestruke što ima pozitivan utjecaj na poboljšanje općeg stanja duha i tijela. Ovaj napitak umiruje bolove u trbuhu, smanjuje nadutost, ublažava nesanicu i opušta um. Dobri su kod prehlade, različitih viroza i sl.

U Kući zelenog čaja Osijek imamo nekoliko vrsta biljnih čajeva a ovaj put izdvajamo Mate limun, Stomach pearl, Sleep well i Antistres.
Mate limun - Mate je zimzeleno drvo koje cvate od listopada do prosinca a zeleni listovi i crvene bobice karakterističnog izgleda uspijevaju samo u Južnoj Americi gdje ga još zovu i "napitkom bogova". Zbog činjenice da biljka mate 15 aminokiselina, 11 vitamina i minerala moramo napomenuti kako je ovu biljku po nutricionističkoj vrijednosti teško mjeriti s bilo kojom drugom.

Stomach pearl je prvi biljni čaj u Kući zelenog čaja koji je od nadležnog ministarstva dobio notifikacijski broj te time dobio uporabnu dozvolu kao čaj koji ima ljekovita svojstva. Pogodan je kod svih problema vezanih za probavni sustav ali isto tako dobar je kod migrene, vrtoglavice, upale jajnika, izostanka mjesečnice, klimakterija. Potiče pravilan rad bubrega, uklanja nadimanje, pojačava rad crijevnih žlijezda i pomaže kod smetnji u cirkulaciji i suženju krvnih žila. Sadrži valerijanov korijen, matičnjak, list metvice, neven, stolisnik i kamilicu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sleep well predstavlja pravi nektar osebujnih biljnih mješavina, specifičnog mirisa koji čini naš duh uravnoteženijim, tolerantnijim, strpljivijim i zdravijim. Prirodna i ljekovita svojstva ovog čaja riješit će sav nemir koji ste akumulirali u sebi tijekom dana. Sadrži valerijanov korijen, pasifloru, matičnjak, metvicu, komorač, kim, aniš, šipak, ružmarin i neven.

Antistres čaj sadrži imelu, grahovu koru, oljuštene borovnice, listove ginka, koprivu i limunovu koru. Preventivno ga možete konzumirati i u razdoblju kada niste pod stresom. Odličan je izbor kroz cijeli dan jer je ugodnog okusa koji će vaš organizam dovesti u sklad i harmoniju.
Uživajte!

I ovaj put smo za sve ljubitelje čaja i one koji će to tek postati pripremili nagradnu igru gdje najsretnije natjecatelje nagrađujemo s 2x25 g biljnog čaja Stomach pearl. Ono što trebate napraviti je u komentar ispod ovog članka napisati: „Back to past uz biljne čajeve iz KZČ Osijek!“

Dobitnici su: Olga Kemešić i Dijana Benić Lazić

Puno pozdrava iz Kuće zelenog čaja!

*Nakon objave dobitnika nagradu je moguće preuzeti u KZČ (Portanova) u roku od 30 dana.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!