SiB Plus / Zdrav život

Čajevi u trudnoći – da ili ne?

Čajevi u trudnoći – da ili ne?

U Kući zelenog čaja Osijek jako volimo kad nas posjete trudnice jer nam uvijek uspiju izmamiti osmijeh na licu. Gledajući simpatične buduće mame barem nakratko uspijemo zaboraviti na naše svakodnevne brige i obveze a sve zbog zarazne majčinske energije kojom zrače.

Priznajemo da smo i mi jedni od onih koji trudnicama postavljaju identična dosadna pitanja od kojih se njima već vjerojatno diže kosa na glavi. Nakon našeg uvodnog monologa i zabijanja nosa tamo gdje mu možda nije mjesto, trudnice strpljivo odgovore na sve što nas zanima pa uredno izvučemo informacije o terminu poroda, hoće li biti curica ili dečko te ima li beba odabrano ime… Tek kada saznamo sve što nas zanima možemo početi razgovarati o čajevima, prije toga nikako ne.

Upravo zbog toga što su nam trudnice, mame i bebe jedni od najdražih kupaca, ovu kolumnu odlučili smo posvetiti upravo njima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Često nas pitaju da li trudnice smiju piti čajeve tijekom trudnoće? Generalno, sve trudnice smiju konzumirati čajeve u umjerenim dnevnim količinama pogotovo ako su prehlađene, imaju mučninu ili im čaj predstavlja zamjenu za kavu. Pri donošenju takve odluke obavezno je prvo porazgovarati s osobnim liječnikom koji će najbolje znati koji čajevi su preporučljivi za vaš organizam, a koje čajeve bi za vrijeme trudnoće trebali izbjegavati.

Nakon što se buduće mame odluče za konzumiranje čaja, postavlja se pitanje koji su najbolji čajevi za trudnice i njihove bebe? Odgovor na to pitanje leži u čudnovatim biljkama rooibos i mate koje se preporučuju trudnicama iz više razloga.

Rooibos čaj ili „majčino čudo“ poznat je više od 300 godina stanovnicima juga Afrike koji od igličastog lišća crvenog grma priređuju topli napitak poznat pod nazivom „planinski čaj“ ili „afrički crveni čaj“. Slavu je stekao zahvaljujući blagotvornom djelovanju na dojenački organizam. Sadrže snažne antioksidante koji usporavaju proces starenja, bogati su magnezijem, željezom i vitaminom C, ublažavaju želučane, probavne tegobe i grčeve kod male djece, štite od oboljenja jetre i debelog crijeva.

Mate čaj je u Latinskoj Americi poznat i kao „napitak bogova“ koji uspijeva samo u određenim dijelovima Južne Amerike. Biljka mate sadrži 15 aminokiselina, 11 vitamina i minerala te se upravo zbog toga po svojoj nutricionističkoj vrijednosti teško može mjeriti s bilo kojom drugom. Argentinsko ministarstvo zdravlja dalo je preporuku svi trudnicama i dojiljama da redovito koriste mate čaj zbog njegove nutritivne vrijednosti, a dječjim vrtićima i osnovnim školama sugerirano je da čašu mlijeka zamijene šalicom mate čaja obzirom na veći broj korisnih tvari za organizam.

Bez obzira odlučite li se na rooibos ili mate čaj vjerujemo kako će vam se svidjeti njihovi okusi i mirisi, a mi vam toplo preporučujemo BIO rooibos čaj Terra the Lemon Ginger i Mate Lemon jer će vas zasigurno osvojiti!

I da, hvala svim trudnicama koje nas uvijek razvesele svojim dolaskom i što trpe naša klišejska pitanja!

I ovaj put smo za sve ljubitelje čaja i one koji će to tek postati pripremili nagradnu igru gdje najsretnijeg natjecatelja nagrađujemo s 25 g čaja Mate Lemon. Ono što trebate napraviti je u komentar ispod ovog članka napisati: „Istražujem Mate čaj s KZČ Osijek!“

Puno pozdrava iz Kuće zelenog čaja!

*Nakon objave dobitnika (na stranici sib.hr) nagradu je moguće preuzeti u KZČ (Portanova) u roku od 30 dana.

Dobitnica: Jelena Bertanjoli

  

 


Izdvojeno

Reci što misliš!