SiB Plus / Zdrav život

Tamo gdje se voli nogomet, kralj, mačke i slatki čaj

Tamo gdje se voli nogomet, kralj, mačke i slatki čaj

U mjesecu svibnju odlučili smo potegnuti do drugog kontinenta i posjetiti zapadno afričku zemlju Maroko. O toj zemlji nismo znali puno, ali opet znali smo kako nas tamo čeka pravi marokanski čaj od mente pa našoj sreći nije bilo kraja.

Ova bivša francuska kolonija danas je kraljevina koju nastanjuje oko 33 milijuna stanovnika (pretežno Arapa i Berbera) kojom vlada kralj Mohammed VI. Zanimljivo je to da se slika trenutnog kralja (ali i njegovog oca Mohammeda V) nalazi na svakom koraku što nas je jako podsjetilo na Jugoslaviju i sveprisutne Titove portrete.

Slična stvar je s nogometom i europskim klubovima Barcelona i Real Madrid. Svaki drugi klinac nosi njihov dres, logotipovi klubova izvezeni su na tradicionalnim marokanskim papučama „babouches“ dok u lokalnoj trafici dobiješ vrećicu s otisnutim Barceloninim logom.

kzc lipanj2

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U kafićima se prate utakmice ali za razliku od Hrvatske tamo pretežno sjede muškarci dok su žene ili kod kuće ili sjede u stražnjem dijelu kafića, udaljene od ceste i znatiželjnih pogleda (ipak je Maroko većinski muslimanska zemlja).

Osim što Marokanci vole svog kralja i nogomet vole i mačke koje su se uspješno prilagodile vrevi milijunskih gradova, gužvi i nesigurnosti na prometnicama. Mačke smo vidjeli pred ulazom u džamiju, u predvorju hotela i većini muzeja.

kzc lipanj1

Najneobičnije mjesto gdje su se smjestile bilo je u sredini prostirke na kojoj je lokalni Berber prodavao nakit znatiželjnim turistima koji su (uključujući i nas) bili više zainteresirani za mačku nego za naušnice.

Što je u Hrvatskoj kava to je u Maroku čaj!

Ipak, naše najljepše uspomene iz Maroka vezane su za iskustvo ispijanja i uživanja u vrlo slatkom tradicionalnom marokanskom čaju koji se sprema od kineskog zelenog čaja i svježih listića metvice.

kzc lipanj

Ovaj čaj Marokanci poslužuju tijekom cijelog dana što predstavlja jedan od najvažnijih dnevnih rituala u kojem uživaju s obitelji i prijateljima. Obavezno ga poslužuju gostima pa je normalno da vas vlasnik prodavaonice ponudi šalicom čaja dok razgledavate prekrasne tepihe u njegovoj radnji.

Čaj se u uske staklene čaše sipa sa visine od cca pola metra (ponekad i više) a za takvu preciznost zaslužni su marokanski čajnici koji imaju dugačke i zakrivljene vrhove što utječe i na samu atraktivnost ceremonije.

Nakon mnogo popijenih šalica čaja od metvice shvatili smo kako je Marokancima čaj ono što je Hrvatima kava jer se uz čaj slavi i tuguje, živi, ljubi i umire…

I ovaj put smo za sve ljubitelje čaja i one koji će to tek postati pripremili nagradnu igru gdje najsretnijeg natjecatelja nagrađujemo s 25 g zelenog čaja Marrakesh. Ono što trebate napraviti je u komentar ispod ovog članka napisati: „Volim piti zeleni čaj Marrakesh!“.

Dobitnica je Danijela Jarčević.

Puno pozdrava iz Kuće zelenog čaja i pratite na nas www.facebook.com/kzc.osijek

*Nakon objave dobitnika (na FB stranici sib.hr) nagradu je moguće preuzeti u KZČ (Portanova) u roku od 30 dana.

Slike i videozapis: Ružica Kadić i Đurđica Damjanović

    


Izdvojeno

Reci što misliš!