SiB Plus / Web Kutak

Prijevare i hakiranja na Internetu nitko ne prijavljuje!?

Prijevare i hakiranja na Internetu nitko ne prijavljuje!?

Prijevare preko Interneta nisu nova stvar, no dosjetljivi prevaranti uvijek pronađu nove načine da građanima izvuku koju kunu iz džepa.

Prije desetak dana 39-godišnjak s područja Baranje ostao je zatečen kada su mu se javili prijatelji s Facebooka i pitali da li doista treba bon za mobitel?! Tek tada je doznao da mu je profil na toj društvenoj mreži bio hakiran, a netko je u njegovo ime od 30-ak ljudi, rodbine i prijatelja, zatražio da mu pošalju bon za mobitel jer “hitno mu treba bon, a nalazi se u voćnjaku pa ga trenutno nema gdje kupiti”.

Srećom, većina ljudi nije nasjela prevarantu, ali jedan 44-godišnjak jest.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Još mi je napisao u poruci da ima mobitele od dva operatera, pa sam mu poslao jedan. Kada sam čuo da je me prevario zvao sam operatera čiji sam bon poslao i rekli su mi da ga prijavim policiji”, kaže 44-godišnjak. Za sada ova prijevara ipak nije prijavljena.

Zanimljiv je podatak da, tijekom ove godine, ni jedan građanin, ili trgovačko društvo, na području PU osječko-baranjske, nije prijavio provalu-hakiranje u e-mail poštu. Isto tako nije bilo prijava hakiranja lozinki na Facebook profile, iako se o tome svakodnevno govori.

Bilo je nekoliko upita od strane roditelja, uglavnom djece osnovnoškolaca, o mogućnosti povrata profila koje su njihovoj djeci hakirali vršnjaci, ali isključivo iz razonode”, kažu iz osječke policije.

Iz policije dodaju da, s obzirom na to da se server kao i administratori Facebook stranica nalaze u SAD-u, nisu u mogućnosti dobiti podatke o pristupu profilima, pa tako i hakerima, osim u slučajevima teških kaznenih djela za koje se progon pokreće po službenoj dužnosti.

[blockquote]UPOZORENJE POLICIJE
Iz osječke policije upozoravaju građane da ne nasjedaju zamolbama poslanim preko Interneta. Prije nego što požele pomoći prijatelju neka ga osobno kontaktiraju kako ne bi došlo do prijevare. Pri samozaštiti na Facebooku treba voditi računa da lozinka ne bude jednostavna, a svaki pristigli e-mail treba pročitati i sumnjive obrisati. Za prijatelje treba uzimati samo osobe koje poznajete ili znate da nisu zlonamjerne, a nikako ne treba prihvaćati sve zahtjeve za prijateljstvo na društvenim mrežama.[/blockquote]


S.Lacić (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!