SiB Plus / Web Kutak

Pazite što kupujete na Internetu, kako ne bi imali problema s Carinom

Pazite što kupujete na Internetu, kako ne bi imali problema s Carinom

Kupnja preko Interneta sve je privlačnija Osječanima, a Carina u Osijeku svakodnevno prima stotine paketa koji pristižu uglavnom s istoka, iz Kine.

No generalno gledajući, građani su vrlo loše informirani, kaže Katica Reba, voditeljica Pošte carinjenja u Osijeku. Naime, tek rijetki se detaljno informiraju o tome što se smije uvoziti, a što ne i koja je maksimalna vrijednost robe koja ne podliježe carinjenju.

U putničkom prometu smije se uvesti do 1.000 kuna robe bez carinjenja, ali u poštanskom prometu to je 160 kuna, što rijetki znaju. Oni koji znaju za taj iznos često stvaraju neugodne situacije kada ih pozovemo radi plaćanja carine. Dolazi do natezanja oko toga koliko roba vrijedi, donose lažne račune i slično. Rad nam komplicira i pristizanje markirane odjeće i obuće koja je očiti lažnjak jer moramo štititi intelektualno vlasništvo. Kada se utvrdi da je pristigao lažnjak, kupac ostaje bez novca koji je uplatio za robu, ali mu slijedi i trošak odvjetničkog ureda koji angažira generalni zastupnik te marke i trošak uništavanja robe koji je od 1.500 do 2.000 kuna po pošiljci”, objašnjava Reba.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kupnja lažne robe s etiketom Louis Vuitton, Dior ili popularnih Ugg čizmi po višestruko nižim cijenama od originalnih tako sigurno neće završiti bez komplikacija.

Mi već na prvi pogled možemo odvojiti originale od lažnjaka, a o lažnjacima informiramo generalnog zastupnika koji preko odvjetničkog ureda dalje postupa i kontaktira kupca koji snosi troškove uništavanja robe. Pozivam stoga sugrađane da ne nasjedaju na priče o jeftinoj markiranoj odjeći ili obući”, objašnjava Reba.

  • 1.000 kuna vrijedna roba bez carinjenja može se uvesti u putničkom prometu
  • 160 kuna vrijedna roba bez carine smije se uvesti u poštanskom prometu
  • 2.500 kuna može doseći iznos uništavanja robe i troškovi odvjetnika

[blockquote]Od čarapa do dijelova za zrakoplove i brodove
Među paketima koji pristižu s istoka, kažu na Carini, može se naći doslovce sve, od čarapa i raznih sitnica za mobitele preko elektronike i mobitela sve do rezervnih dijelova za avione, brodove, motore... Glavnina pošiljki ipak su razne sitnice vrijedne do 160 kuna, ali u kuvertama se nerijetko nađu i lijekovi koji su zabranjeni. “Pozivam sugrađane da se informiraju o radu Carine, o tome što se smije, a što ne smije uvoziti te kako i kojim se iznosom carine predmeti koji podliježu carinjenju. Informacije se mogu dobiti pozivom na 587-114 ili na web stranicama Carine. Informiranost građana i nama će olakšati posao”, kaže Reba.[/blockquote]

Ivan SEKOL (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!