SiB Plus / Web Kutak

Pogledajte kojom brzinom 'surfaju' Hrvati, a kojom Koreanci i Japanci

Pogledajte kojom brzinom 'surfaju' Hrvati, a kojom Koreanci i Japanci

I dok Europa i svijet snažno razvijaju svoj sektor širokopojasnih usluga, a samim time i brzine kojima njihovi građani pristupaju internetu, Hrvatska i istočni dio Europe nalaze se na samome dnu te ljestvice.

Tako je prema istraživanju portala Akamai najbrži pristup internetu u Južnoj Koreji (14,2Mbps), a zatim slijede Japan i Hong Kong dok je prva europska zemlja na ljestvici Švicarska i to na četvrtome mjestu.

Kada su u pitanju zemlje u našoj regiji, istraživanje je pokazalo kako je ispred Hrvatske Makedonija (3,3 Mbps), dok se u Hrvatskoj "surfa" uz prosječnu brzinu od 3,24 Mbps, a u Albaniji 2,8 Mbps, Srbiji 2,39 Mbps, dok je u Bosni i Hercegovini brzina samo 1,97 Mbps.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Razlozi zašto zemlje istočne Europe toliko zaostaju za ostatkom razvijenog svijeta su brojni, a u Hrvatskoj oni leže u lošoj gospodarskoj situaciji, ali i u brojnim regulatornim preprekama s kojima se susreću operatori. Tako je prije nekoliko godina započeo projekt kojim je infrastukturni operator Hrvatski telekom želio pružiti uslugu FTTH (fiber to the home), ali je projekt zaustavljen uz izmjene pravilnika o građenju takvih mreža te do dana današnjem tek mali broj građana ima mogućnost pristupa toj mreži koja omogućuje pristupne brzine poput one u Južnoj Koreji.

S druge strane ove godine po prvi puta HAKOM (Hrvatska agencija za poštu i telekomunikacije) je odlučio svoju dobit usmjeriti u razvoj mreže pa su tako razni operatori putem natječaja izabrani kako bi u mjestima koja nisu pokrivena širokopojasnim uslugama izgradili takovu mrežu.

Osim toga u Hrvatskoj mobilni operatori razvijaju i LTE uslugu za mobilne uređaje pa se očekuje kako će brzina navedena u istraživanju uskoro znatno narasti.

Više o samom istraživanju pogledajte OVDJE, a brzinu vašeg internet pristupa izmjerite uz pomoć HAKOMmetra.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!