SiB Plus / Skidamo Prašinu

Prisjećanje na anegdote

Vlasnik legendarnog Cityja: ''Neki bi zaspali s glavom u čobancu ili grahu, dok bi drugi po par dana ostali u lokalu''

Vlasnik legendarnog Cityja: ''Neki bi zaspali s glavom u čobancu ili grahu, dok bi drugi po par dana ostali u lokalu''
Milenko Vojvodić

Milenko ističe da im je jako dobro išla prodaja hamburgera po kojima je lokal bio poznat, a među najpopularnijim pićima navodi Osječko pivo

Već je nekoliko mjeseci srušen kultni restoran City kod kolodvora, a građani se još uvijek rado prisjećaju anegdota koje su tamo doživjeli. S obzirom na to, porazgovarali smo s Milenkom Vojvodićem, nekadašnjim voditeljem spomenutog objekta koji je radio u njemu preko 20 godina.

„To je bio kultni lokal i popularno okupljalište mladih. Bila su lijepa vremena do korone, poslije je sve krenulo nekako nizbrdo. Samo mjesečni najam zemljišta koje je u vlasništvu HŽ-a koštao je preko tisuću eura, a kada je krenula obnova željezničke zgrade, često bi lokal znao ostati bez struje, vode i interneta, što je utjecalo i na broj posjetitelja. Također, sve više mladih odlazi u inozemstvo, što bi isto tako utjecalo na rad lokala u budućnosti”, opisuje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

City je počeo raditi još 1994. godine, odnosno nakon obnove građevine u kojoj je bio smješten, a koja je već jednom bila razrušena u Domovinskom ratu. U početcima je njegova rada lokal posjećivalo jako mnogo ljudi, pa Milenko vjeruje da gotovo nema Osječanina ili Osječanke koji ga nisu barem jedanput posjetili, pogotovo noću. S obzirom na to da je preko puta zgrada policije, tijekom dana bi lokal posjećivali oni koji su vadili dokumente, dok bi noću dolazili uglavnom mladi na after party nakon izlaska u Tvrđi.

„Poslije izlaska svi ogladne i budu pijani, polupijani... Nakon što se City srušio, pročitao sam jedan smiješan komentar čovjeka koji tvrdi da je tamo jeo lignje na masti koje mi nikada nismo imali u ponudi. Imali smo i ćevape, pljeskavice, grah i čobanac, ali nikada lignje. Bio je vjerojatno toliko pijan da nije znao ni kada je jeo, ni što je jeo”, smije se Milenko.

FOTO: Milenko Vojvodić

Osim navedenih jela, ističe da im je jako dobro išla prodaja hamburgera po kojima je lokal bio poznat, a među najpopularnijim pićima navodi Osječko pivo. Smatra, nadalje, kako je tolikoj prepoznatljivosti Cityja doprinijelo upravo njegovo radno vrijeme 0-24.

„Kod nas se u svako doba moglo doći pojesti i popiti. Lokali se u Tvrđi po zakonu moraju zatvarati oko tri ili četiri sata ujutro, pa mladi ne bi imali više gdje otići, a znate kako je kada se ventili otvore. Znali su ljudi kod mene ostati i po dva-tri dana, uopće ne izlazeći iz lokala. Neki su znali zaspati za stolom, neki bi zaspali s glavom u čobancu ili grahu, a neki ne bi znali jesu li platili račun pa bi ga htjeli ponovno platiti”, govori.

Ipak, Milenko tvrdi da se nerijetko znao susresti i s određenim neugodnostima kao što su tučnjave i prepirke između gostiju. Međutim, spašavala ga je blizina policijske zgrade.

„Znao bih ih upozoriti: Dečki, preko je policija. Ili se smirite, ili ću ju zvati, tako da je to bila čak i prednost jer normalno – nikome se ne da ići ležati u policiju bezveze, pa bi se onda smirile tenzije. Znalo je biti i da ljudi nemaju novaca pa ostanu dužni, no zbog toga nikada nisam htio zvati policiju, to uglavnom oprostiš”, kaže.

FOTO: Milenko Vojvodić

O popularnosti Cityja dovoljno govori i činjenica kako se, između ostaloga, upravo u njemu prošle godine snimala televizijska serija „Šutnja” redatelja Dalibora Matanića. S obzirom na to da se trenutno reprizira na HRT-u, barem je tamo još uvijek moguće pogledati kadrove nekadašnjeg lokala. Osim toga, u ponudi su Cityja nekoliko godina bili i casino te podrumska dvorana u kojoj su se nekad okupljali studenti i svi zainteresirani gosti koji su ju mogli unajmiti.

„Znali su se organizirati i rođendanski partyji, što je bilo dobro jer su se održavali u podrumu pa je lokal mogao istovremeno nesmetano raditi s uobičajenim posjetiteljima”, opisuje Milenko. 

O otvaranju sličnog lokala na drugoj lokaciji ne razmišlja budući da je City, između ostaloga, postigao toliku prepoznatljivost zbog ostvarivanja prava na stalno radno vrijeme s obzirom na to da je bio smješten u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora.

„Takav lokal možete otvoriti samo u blizini kolodvora, aerodroma ili benzinskih crpki na međunarodnim čvorištima, odnosno na cestama koje vode u drugu državu”, navodi.

restoran city
restoran na kolodvoru Srušen legendarni restoran City, mjesto gdje je završavao svaki dobar noćni izlazak u Osijeku

Međutim, Milenko u budućnosti namjerava otvoriti igraonicu za djecu kod Dome u Donjem gradu, što mu je relativno „mirniji” posao kojim se može baviti sada kada je u mirovini. Također, rekao je kako HŽ u okviru obnovljene željezničke zgrade moguće planira prepustiti mjesto novom kafiću ili restoranu, no sigurno je da legendarni City nitko i ništa neće moći zamijeniti.


Izdvojeno

Reci što misliš!