SiB Plus / Skidamo Prašinu

tvrđava Korođgrad

Zidine kod Čepina iz zraka izgledaju uistinu impresivno

Zidine kod Čepina iz zraka izgledaju uistinu impresivno
Davor Javorović/PIXSELL

Kada su Turci 1526. g. osvojili Osijek, Korođgrad je razrušen i napušten

Zidine, odnosno tvrđava Korođgrad (ili Kolođvar) smjestila se između  Čepina, Vuke, Dopsina, Hrastina i Ernestinova. Podigla ju je obitelj Korogy na mjestu rimske utvrde, kako smatraju povjesničari, oko 1250. g., kao obranu od najezde Tatara.

Tvrđava Korog u spisima se spominje 1290., a sagrađena je na sjeveroistočnom dijelu korođvarskog rita.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tlocrt kule je kružan, s promjerom oko 40m, u središtu utvrđenog dijela je otvoreni dvorišni prostor na kojemu se nalaze ostaci četverokutne porušene kule, što upućuje na zaključak da se ispod ove pozornice nije nalazila jama s lavovima. U 17. st utvrda se spominje kao Dirutum castellum Korogyvar, što se odnosi na vrstu utvrde, a znači grad u močvari. Uzevši to u obzir, on je specifičan i jedinstven primjer utvrde u hrvatskim krajevima, s obzirom na poseban sustav gradnje na hrastovim štapovima, koji su slagani unakrsno na močvarnoj podlozi. Kako je to područje melioracijom isušeno, Zidine su se našle na uzvisini.

Kada su Turci 1526. g. osvojili Osijek, Kolođvar je razrušen i napušten. Iz toga vremena o njemu ne postoje nikakvi podaci i od tada više nije obnavljan.

Zidine, tvrđava Korođgrad iz zraka Fotogalerija

No postoje planovi da se Zidine obnove. Obnova obuhvaća niz komponenti, među kojima su obnova, restauracija i revitalizacija pojedinačnog nepokretnog kulturnog dobra Srednjovjekovni grad Kolođvar, uređenje edukativno-turističkog sadržaja za posjetitelje i okolnog područja prirodnih šuma, kao i uređenje izletišta sa sjenicama i roštiljima. Osim toga u planu je i viteški zabavni park.


Izdvojeno

Reci što misliš!