SiB Plus / Skidamo Prašinu

davne 1892. godine

I Slavoniju je jednom pogodio tornado, koji je stražnji vagon vlaka težak 13 tona odbacio 30 metara preko telegrafskih vodova

I Slavoniju je jednom pogodio tornado, koji je stražnji vagon vlaka težak 13 tona odbacio 30 metara preko telegrafskih vodova
Pixabay

Slavoniju, točnije njezin najzapadniji dio, je jednom pogodio razorni tornado, to je bilo 31. svibnja 1892. godine

Češku je sinoć pogodio razoran tornado koji je sravnio nekoliko gradova i sela te je potvrđena smrt troje ljudi, a više od 200 ih je ozlijeđeno. To je odmah pokrenulo pitanja koliko su česta tornada u Europi i jesu li moguća u Hrvatskoj.

A Hrvatsku je jednom pogodio razorni tornado, to je bilo 31. svibnja 1892. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tornado je u 16 sati i 17 minuta zahvatio područje željezničke stanice u Novskoj i obližnju šumu te nanio veliku štetu. Izbacio je sa željezničkih tračnica vagone vlaka koji je krenuo za Novu Gradišku.

Stražnji vagon težak preko 13 tona bačen je s udaljenosti od 30 metara preko telegrafskih vodova. U vlaku je bilo pedesetak putnika, od kojih su tri teško ranjena, a jedan je poginuo.

Andrija Mohorovičić, poznati hrvatski geofizičar, dobio poziv Kraljevske zemaljske vlade da se uputi u Novsku, napravio je izvještaj s analizom što je temeljio na svjedočenjima stanovnika.

Pomoću podataka o vremenima u kojima su službenici telegrafskih postaja isključivali struju zbog grmljavine, zaključio je da se olujna fronta kretala u smjeru jugozapad-sjeveroistok brzinom od 20 do 30 km/h. Zaključio jeda je strujanje u tornadu bilo ciklonalno, da je brzina vjetra pri tlu bila oko 260 km/h i da su preko šume prošla dva vrtloga promjera 800 do 1200 metara i 2300 metara s izuzetno niskim tlakom zraka u središtu.

Prema današnjoj ljestvici intenziteta tornada Torro prikladnoj za Europu, taj tornado bio bi klasificiran kao T6, tj. umjereno razoran, piše Geofizika uživo.


Izdvojeno

Reci što misliš!