SiB Plus / Skidamo Prašinu

250 tisuća stanovnika

Skidamo prašinu: Ovako su arhitekti prije 50 godina zamislili da će Osijek izgledati 2020. godine

Skidamo prašinu: Ovako su arhitekti prije 50 godina zamislili da će Osijek izgledati 2020. godine
Osječki Vremeplov/Facebook

Sve je to bilo zamišljeno uz pretpostavku da će Osijek 2020. godine brojati između 200 i 250 tisuća stanovnika

Na Facebook stranici "Osječki Vremeplov" svakodnevno se objavljuju brojne zanimljive fotografije i činjenice iz bogate prošlosti grada na Dravi.

Danas je gospodin Josip Klobučar objavio jednu posebno zanimljivu fotografiju. Naime, riječ je o grafici iz 1970. godine u kojoj su arhitekti zamislili kako bi Osijek trebao izgledati 50 godina kasnije, odnosno 2020.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema projekcijama tadašnjih arhitekata Osijek se trebao prošiti na lijevu obalu Drave gdje bi bio "Novi Osijek", povezan s više mostova. Sve je to bilo zamišljeno uz pretpostavku da će Osijek 2020. godine brojati između 200 i 250 tisuća stanovnika. Na skici je i Hotel Osijek, ali sa još dva krila (na mjestu današnje 'rupe').

Projekcije su to bazirane na tadašnjem strelovitom rastu grada. Prema popisu stanovništva iz 1971. godine grad Osijek brojao je 109 tisuća stanovnika, čak 25 tisuća nego deset godina ranije! Taj rast stanovnika se i ostvarivao u idućim godinama, ali nažalost došao je Domovinski rat i od onda Osijek sa svakim novim popisom stanovnika bilježi pad.

U sedamdesetima Osijek je doživio pravi bum u gospodarskom, socijalnom, društvenom i svim drugim životnim segmentima, ponajviše zahvaljujući tadašnjim gradonačelnicima Jozi Petoviću (1969.-1974.) Ivici Feketu (1974.-1982.). Tih godina izgrađena je obaloutvrda s obje strane rijeke Drave, pothodinik, sportska dvorana Zrinjevac, stadion u Gradskom vrtu i strelište na Pampasu te temeljito obnovljena  zgrada HNK. A od svega sa skice izgrađen je pješački most (1981. godine) i dio hotela (1977.).

ivica-fekete
Dokumentarni film ''Osijek - grad ponosa, Ivica Fekete''

Više zanimljivih crtica iz osječke povijesti pročitajte u našoj rubrici Skidamo prašinu.


Izdvojeno

Reci što misliš!