SiB Plus / Skidamo Prašinu

Povijest Osječkog piva kroz etikete

Povijest Osječkog piva kroz etikete

Osječko pivo je prvo hrvatsko pivo s izvornom recepturom i tradicionalnim načinom proizvodnje koje proizvodi Osječka pivovara d.d., i ima tradiciju proizvodnje piva više od tri stoljeća.

Osječko pivo je prvo hrvatsko pivo s izvornom recepturom i tradicionalnim načinom proizvodnje koje proizvodi Osječka pivovara d.d., i ima tradiciju proizvodnje piva više od tri stoljeća.

Porezne knjige iz 1697. godine spominju proizvodnju piva u Tvrđavici i Varoši, ali prvi zapisi spominju gospodina Bauera koji je proizvodio pivo još davne 1664. godine. 1695. godine podignuta je pivovara u osječkom predgrađu koja je godinu dana kasnije proizvodila 56 akova (otprilike 32 l) piva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvi popis stanovnika iz 1697. godine spominje postojanje pivovare locirane u predgrađu te na otoku s druge strane Drave. 1702. godine za vlasnika pivovare identificiran je Matija Holtzleitner iz Donjeg grada. Pivarski majstor Matija Reith čija je obitelj u 19. stoljeću imala pivovaru se spominje 1755. godine. 1856. godine Kajetan Šeper, koji je pivarski obrt izučio u Češkoj i Austriji, osniva pivovaru koja je preteča današnje Osječke pivovare.

Godišnja proizvodnja piva iznosi 600 hl i obrt se održao do 1. svjetskog rata kada ga preuzima Kajetan Šeper. 1899. godine Aleksandar Bauer osniva pivovaru na glavnom trgu u Donjem gradu. Nakon 2. svjetskog rata pivovara se, zbog nacionalizacije i lošeg poslovanja, 1956. godine pripaja osječkom poduzeću "Vinopromet". Nakon dvije godine se pivovara osamostaljuje i započinje rad kao samostalno poduzeće za proizvodnju piva, slada i leda. Od 1958. do 1965. godine pivovara se rekonstruira pa se proizvodnja povećeva sa 6 000 na 86 000 hl na godinu.

Lokacija u središtu grada ograničava daljnji razvoj pa se pivovara preseljava na novu lokaciju na Zelenom polju, industrijska zona. 14. travnja 1979. godine pivovara započinje s radom na novoj lokaciji. Šest godina kasnije (1985. godine) pivovara raskida ugovor s "Vinoprometom" i postaje samostalno društveno poduzeće. 2004. godine Osječko pivo dobiva novi izgled, ali i novi okus kakav znamo danas. U 2009. Osječko pivo prolazi rebranding, redizajn logotipa i vizualnog identiteta te raste u prodaji. Od travnja 2009. godine pivovara posluje pod novim imenom Osječka pivovara d.d.

U našoj galeriju pogledajte kako se etiketa Osječkog piva mjenjala kroz povijest, te još neke zanimljive fotografije iz povijesti osječke Pivovare.

 


Tekst: Wikipedia

 


Izdvojeno

Reci što misliš!