SiB Plus / Skidamo Prašinu

5.000 radnika paraliziralo je Osijek prije 100 godina

5.000 radnika paraliziralo je Osijek prije 100 godina

Bio je to prvi štrajk takvih razmjera na ovom području na kojemu je prosvjedovala petina od 25.000 stanovnika koliko ih je te, 1905. godine živjelo u Osijeku.


Taj manje poznati detalj iz prošlosti grada otkrio nam je Luka Pejić, mladi profesor povijesti i engleskog jezika, trenutačno na doktorskom studiju u Zagrebu.

"Istražujem hrvatsku povijest 19. i 20. stoljeća u europskom i svjetskom kontekstu, a posebno me zanima anarhizam i radnički pokret. O toj temi prikupljam građu četiri godine i saznao sam mnogo toga zanimljivog. Prije 100 godina u Osijek su dolazili anarhisti iz Mađarske, Austrije i Srbije agitirati među radnicima
", otkriva prof. Pejić, koji je u osječkom arhivu pronašao tjeralice za anarhistima.

- Jedan od njih zvao se Henrik Wienecke, u Osijek je došao iz Mađarske 1894. godine. Opisuju ga kao "zloglasnog anarhista, zločestih zubi, koji je doručkovao jaja i mlijeko."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz to, otkriva naš mladi sugovornik, u Osijeku je 1867. godine osnovano Osječko radničko obrazovno društvo, koje je zbrinjavalo, ali i educiralo radnike koji su ostajali bez posla.

"Radnički pokret iznjedrio je brojne struje i heterogene ideje, no to područje nije sistematski analizirano. Postoje knjige iz bivše Jugoslavije koje su ideološki obojene, a radnike prikazuju kao svece", objašnjava prof. Pejić.

Predmet njegovog istraživanja su radnici, ali i beskućnici, kriminalci, siročad, prostitutke, ljudi na marginama društva. "Oni se ne uklapaju u priču o zlatnom dobu Osijeka od prije 100 godina, koju svi znaju, iako se ona eksplicitno tako ne naziva. U toj hladnoj i meni odbojnoj priči o secesiji, gradnji katedrale, velikim umjetnicima, nedostaje duša grada, koju čine mali ljudi. Istražujući tu drugu stranu grada, dobio sam novu sliku Osijeka", kaže naš sugovornik.

Tako je i generalni štrajk iz 1905. godine, o kojemu su pisale sve dnevne novine, trajao više dana te paralizirao rad u svim tvornicama. U sukobu s policijom, dodaje prof. Luka Pejić, bilo je mnogo ranjenih, a jedan radnik, Srećko Kulunčić, je ubijen.

[blockquote]PROBLEMI RADNIKA

"Radnici su se i prije 150 godina borili s osnovnim egzistencijalnim problemima, zahtijevali 8-satno radno vrijeme, jer radili su i 12 sati dnevno. Radile su i trudnice, ali i djeca, a svi su imali mizerne plaće, kojima nisu mogli pokriti osnovne životne troškove. Radnici su živjeli teško, nisu imali novca za kupnju nove odjeće, doslovce su gladovali, prosili na ulicama i umirali od gladi, neishranjenosti i različitih bolesti. Ukratko, radnici su se u to vrijeme borili za svoja prava, ali i za život dostojan čovjeka", zaključuje prof. Pejić.[/blockquote]

 

Tekst: Vesna LATINOVIĆ (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!