SiB Plus / Skidamo Prašinu

VIDEO: Saznajte zašto Osijek ima velike parkove i što radi kugla u zidu

VIDEO: Saznajte zašto Osijek ima velike parkove i što radi kugla u zidu

Brojne su priče koje Osječani pričaju jedni drugima i gostima svojega grada, a govore o prošlosti Osijeka na jedan sasvim nov, ali zacijelo zanimljiv način.

Brojne su priče koje Osječani pričaju jedni drugima i gostima svojega grada, a govore o prošlosti Osijeka na jedan sasvim nov, ali zacijelo zanimljiv način. Evo jedne takve priče!

efb4d3849c6d7090829c6ee0217dbfc7.jpg

Bio je lijep sunčan dan krajem 19. stoljeća. Bilo je tiho i mirno. Odjednom, topovski pucanj. Topovska je kugla iz Tvrđe doletjela čak do središta Gornjega grada i udarila u netom izgrađenu zgradu. I postala draga Osječanima koji o njoj pričaju ovu legendu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Priča je to koju gostima Osijeka pričaju turistički vodiči. Obično turistima, kažu, daju zadatak pronaći kuglu tijekom šetnje gradom i rijetkima to, zapravo, uspijeva. I ne čudi, ni mnogi Osječani ovu kuglu nikada nisu primijetili.

Bilo bi dobro i obilježiti ju na neki način, barem pločom s natpisom o legendi. No, još ima teorija što ta kugla zapravo je. Vežu se uz osobe koje su radile u uredima iza ovoga zida, a neki prizemniji tvrde da je to neka geodetska točka. No, mnogima je, vjerojatno, najdraža ova turistička priča.

Više o kugli saznajte u video prilogu STV-a.


Izdvojeno

Reci što misliš!