SiB Plus / Skidamo Prašinu

Stara Tufna - legendarni disco bar u Osijeku

Stara Tufna - legendarni disco bar u Osijeku

Prije nekoliko dana Našička ulica u osječkom Gornjem gradu ostala je bez jedne kultne građevine - Disco bara Tufna.

Bilo je to mjesto na kojem su se Osječanke i Osječani zabavljali od početka 80-tih godina, a to razdoblje mnogi pamte kao bezbrižno razdoblje mladosti koju je nažalost prekinuo Domovinski rat.

U to vrijeme nije bilo noćnih klubova na svakom koraku i čekao se vikend ne bi li se otišlo na rijetka mjesta za noćne izlaske u gradu na Dravi. Među njima zasigurno je legendarno mjesto imala upravo Tufna u kojoj su se okupljale razne generacije, a slušalo se sve od italo diska, rock'nrolla, dance-a, rap-a i hip-hop-a do pop-a. Bilo je to razdoblje trash glazbe pa se tako u Tufni moglo čuti sve glazbene žanrove koje je za 300-ak posjetitelja birao dugogodišnji DJ Goran Grozdanić Goc koji danas živi u Amsterdamu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Članak u novinama mi je donio nekakav osjećaj tuge i nelagode.  Lijepa sjećanja iz mladosti ostaju u svima nama i nikada neće biti "srušena". Tufna je ipak bila "epicentar naše mladosti" i svega sto se tada događalo u Osijeku. Ne mogu zamisliti kako bih to bilo da smo imali mobitele i Facebook u to vrijeme, padali bih serveri od preopterećenosti  Malo pretjerano, ali generacija to razumije," rekao nam je Goc.

Tada nitko nije pitao ni za godine kada ste pokušali ući. Bitno je bilo platiti ulaznicu, a oni mlađi u Tufni su se zadržavali do ponoći ili nešto duže dok je starija ekipa ostajala do jutra i zatvarala klub. Zanimljivo za kraj uvijek je svirala ista pjesma i tako označila "fajrunt". Bob Marley i No Woman No Cry označavali su kraj i ičekivanje novog vikenda u Tufni.

Bilo je to vrijeme kada se glazba nije mogla nabaviti u svakom trenutku, a oni koji su imali kazete i kazetofone s presnimačem bili su velike face u društvu. Po ploče i kazete išlo se u Italiju, a DJ-evi su bili gotovo pa celebrity. Pogotovo se to moglo vidjeti u trenucima kada su se pojavili na još jednoj legendarnoj lokaciji za izlaske, osječkom Korzu.

"Mlađarija je u Tufnu dolazila petkom i subotom, a muzika se počela puštati u 10. Mlađarija je bila do 00 eventualno do 01 h, a stariji su ostajali do jutra. Poslije kada sam bio stariji u Tufnu sam tek dolazio u 00 ili 01. U to vrijeme osječki korzo nam je bio Facebook, a Tufna je bila Face grupa sa puno lajkova," rekao nam je jedan od svjedoka toga vremena Zoran Krstanović.

tufna1

Legendarna garaža koja se kasnije proširila u nešto veći prostor danas vjerovatno ne bi zadovoljila niti najosnovnije standarde, ali je za to doba to bio vrhunac klupske scene u Osijeku. Danas su ostale samo uspomene i sjećanje na staru Tufnu, ali njezino ime i dalje...

"As they would mingle with the good people we meet
Good friends we have had, oh good friends we've lost along the way
In this bright future you can't forget your past
So dry your tears I say
No woman, no cry
No woman, no cry"

Tekst: T.M./SiB.hr 


Izdvojeno

Reci što misliš!