SiB Plus / Skidamo Prašinu

Skidamo prašinu: Priča o osječkom Knedl satu

Skidamo prašinu: Priča o osječkom Knedl satu

Putovanja Slavonijom i njihovi turistički vodiči donose zanimljivu priču vezanu uz jedan gastro specijalitet. Poslušajte i okusite osječku priču staru preko 300 godina.

[blockquote]U davna vremena, Osijek je u vihoru rata postao dijelom velikog Turskog carstva. Ipak, na veliku sreću Osječana, jednog petka u 11 sati zadnji turski vojnik napustio je grad, a sve crkve zazvonile su i tako najavile dugo čekanu slobodu.

Kako su godine prolazile, crkve su i dalje svakog petka zvonile u spomen na veliki događaj no Osječani su zaboravili prvi razlog...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Konačno i praktično, osječke kuharice shvatile su da je upravo to vrijeme, "kada im sve crkve tako kažu", idealno za pripremu jednog od omiljenih im jela - knedli, kako bi cijeli ručak bio gotov na vrijeme, do podneva! I tako je taj, jedanaesti sat petkom postao poznat kao "knedl sat"!

Ako je danas petak, pričekajte 11 sati, dobro osluhnite čujete li zvona osječkih crkvi, a zatim zamolite da vam posluže nama omiljene knedle sa šljivama.[/blockquote]

Ovakve i slične priče možete poslušati svake prve subote u mjesecu tijekom tradicionalnog Sajma antikviteta, a neke od njih možete pročitati OVDJE.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!