SiB Plus / Skidamo Prašinu

Secesija u Osijeku - Europska avenija

Secesija u Osijeku - Europska avenija

Secesija je stilski pravac u umjetnosti koji se javio kao reakcija na akademizam i eklekticizam zadnjih desetljeća 19. stoljeća . Inspiriran prirodom, u arhitekturu, primijenjenu umjetnost, slikarstvo i kiparstvo unosi elegantnu profinjenost zakrivljenih i ornamentalnost plošnih linija (likovna umjetnost). On je želio "uljepšati industrijsku proizvodnju, spojiti umjetnost i obrt, ukrasiti bezlične fasade zgrada".

Kada u Osijeku kažemo riječ secesija napamet nam padaju osječke fasade, fasade koje mogu prikivati, ali i otkrivati. Niz secesijskih kuća nastao u Osijeku na prelazu stoljeća unikatan su primjer i oličenje povijesti kojom je ovaj grad prožet.

Secesijski niz u današnjoj Europskoj aveniji (tada Chavrakova ulica) nastao je na temelju regulatorne osnove iz 1900. godine koja se odnosila na gradove Osijek, Varaždin i Zemun u  kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji. Gradsko poglavarstvo, na temlju je tog građevnoga reda, donijelo odluku i isparceriralo dio gradilišta na mjestu koje je nekad pripadalo vojsci i na taj način utrlo modernizaciju našega grada.

europska-avenija1

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U relativno kratkom razdoblju od desetak godina nastaje niz nestvarnih zgrada današnja Europska avenija. Iako tada najmlađe u gradu te su zgrade imale duhovnu genezu staru koliko i sam grad, pa i dublju.

Secesijski niz u Europskoj aveniji, nastao na prijelazu iz 19. u 20 stoljeće, najduži je takav niz u Hrvatskoj, a posebno je značajan po svojim secesijskom vrtovima.

Opširnije pogledajte u videu studenata 1. godine diplomskog studija Medijske kulture i Knjižičarstva na Odjelu za kulturologiju ili posjetite njihovu izložbu pod nazivom „Europska avenija kb. 10 - 24".

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!