SiB Plus / Skidamo Prašinu

skidamo prašinu

Župna crkva Sv. Petra i Pavla - osječka konkatedrala

Župna crkva Sv. Petra i Pavla - osječka konkatedrala

Na mjestu današnje gornjogradske Župne crkve sv. Petra i Pavla prvotno je bilo groblje te vjerojatno, manja istoimena kapelica. 1732. je sagrađena omanja prva gornjogradska župna crkva. Širenjem i moderniziranjem grada bilo je sve očitije da crkva ne pristaje takvom središtu te se počela buditi želja za izgradnjom nove.

Biskup tadašnje Đakovačke i Srijemske biskupije, Josip Juraj Strossmayer dao je prvi novčani poticaj poticaj. Uz prisustvo velikog broja građana, 4. kolovoza 1894. počela je gradnja nove crkve. Nakon nekolicine problema, promjene arhitekata, nova crkva završena je 1900. godine. Gradnja bi trajala i kraće no bilo je raznih odgoda te se detaljno uređivala unutrašnjost.

osijek-katedrala-izgradnja

Slog crkve je neogotički. Zidana je fasadnom opekom (tri milijuna komada) i kamenom. Tlocrt ima oblik križa, a unutrašnjost je podijeljena na tri lađe. Pobočne lađe su prekinute poprečnom, a srednja završava apsidom, poput starokršćanskih bazilika. Tri gotička portala s istoka vode u crkvu, a četvrti je na sjevernom zidu. Svaki ukrašen reljefom. Strop nose kameni stupovi prividno složeni od više manjih polustupova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Toranj, visok 90 m, podijeljen u četiri galerije, ima četiri velika zvona. Peto, najmanje, je na tornjiću iznad križišta crkve. Gotičke crkve redovito nisu oslikane. U osječkoj crkvi je to ipak učinjeno. Slike je radio Mirko Rački: svod u tehnici kazeina, a zidne plohe a la fresco.

osijek-kontkatedrala

osijek-kontkatedrala-unutrasnjost

Župna crkva sv. Petra i Pavla često je bila „na meti“ upravo zbog ratova. Prvi put se to dogodilo tijekom Prvog svjetskog rata kada su crkvena zvona bila oduzeta i izljevana u austro-ugarske topove. Crkva je lakše stradala u vrijeme Drugog svjetskog rata te u vrijeme snažnijeg potresa 1964. Najveća oštećenja crkve bila su u vrijeme Domovinskog rata kada je bila pogođena projektilima više do 100 puta

Do 18. lipnja 2008. godine ova je konkatedrala bila samo Župna crkva Sv. Petra i Pavla, u Osijeku popularno nazvana "katedrala" , ali uspostavom Đakovačko-osječke nadbiskupije, ova crkva dobiva dostojanstvo konkatedrale.

Izvor: Iz knjige "Župna crkva sv. Petra i Pavla u Osijeku" (1995.), autori: Zlata Živarković-Kerže i Antun Jarm

 


Izdvojeno

Reci što misliš!