SiB Plus / Skidamo Prašinu

Osječka kompa prevozi putnike preko Drave od davne 1918. godine

Osječka kompa prevozi putnike preko Drave od davne 1918. godine

Svake godine, dolaskom proljeća, voziti počinje osječka kompa. Iz Unikoma su obavjestili građane da kompa ove godine počinje prometovati od utorka, 15. travnja, po redovitom rasporedu za travanj od 09:00 do 20:00 sati. Novitet je da će poznati dravski prijevoznik od ove godine pristajati uz novouređenu desnu obalu i, prema našem mišljenju, imati još više posla nego u prethodnim sezonama. No, da bismo vam kompu učinili još zanimljivijom osječkom atrakcijom, krenut ćemo „od početka“.

Intezivan riječni promet na Dravi razvio se 10 godina nakon prve plovidbe Fultonovog „Clermona“. Osijek je postao velika luka,  a može se ponositi i činjenicom da je 1817. u Osijeku osnovano najstarije parobrodsko društvo u Austrijskoj monarhiji. 

13. listopada 1918., oko  100 godina nakon nastanka parobrodskog društva, otvoren je riječni dravski prijelaz kompom ili skelom od vodovodne crpke u Gornjem gradu do Tvrđavice. Vlasnik i umirovljeni nadstojar, Arpad Csiky, kako bi pokrenuo prijelaz, nabavio je čeličnu užad iz rudnika negdje s Karpata. Željezne nosače s obje obale postavio je Josip Klarić, a deregliju za prijevoz izradio je Dragutin Ilik. Prva osječka kompa zvala se „Osijek“, a prema zapisima postojala je jedna i u Donjem gradu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Riječni dravski prijevoz zaustavljen je 1. prosinca 1932. godine, a obnovljen je tek nakon Drugog svjetskog rata. Kompu je tada izrgradilo osječko poduzeće Hidrotehna i od travnja 1948. godine imala je kapacitet za prijevoz i do 200 putnika.

Danas se kompa nalazi na istom mjestu kao i nekad, u Gornjem gradu, zapadno od Solarskog trga. Željezni stupovi postavljeni s obje strane obale Drave u rasponu su od 195 metara. Omiljeno je prijevozno sredstvo Osječanima koji posjećuju ZOO vrt.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!