SiB Plus / Skidamo Prašinu

SKIDAMO PRAŠINU: Znate li da je u Osijeku rođen pradjed britanske kraljice?!

SKIDAMO PRAŠINU: Znate li da je u Osijeku rođen pradjed britanske kraljice?!

Najava dolaska princa Charlesa u Osijek, bivšeg supruga pokojne i omiljene princeze Diane, izazvala je brojne komentare. Mnogi od njih bili su izrazito negativni jer će dolazak ovako važnih uzvanika na svjetskoj sceni prouzročiti zasigurno velike organizacijske troške. Ipak, mi smatramo kako njihov dolazak nudi brojne turističke mogućnosti za Osijek i našu regiju.

Poznata je činjenica kako u svijetu postoje poklonici same britanske kraljevske obitelji i mnogi od njih spremni su proputovati svijet i posjetiti mjesta na kojima su prije njih bili visoki članovi ove obitelji. Njihov fanatizam ide toliko daleko da će oni sami reći: "Amerikanci imaju Hollywood, a mi imamo kraljevsku obitelj!" Osim toga, slika Osijeka i Slavonije obići će svijet, a posebice Britaniju s kojom Osijek ima i zrakoplovnu vezu, ali ju trenutno koristi gotovo isključivo za odlazak naših ljudi u turistički ili radni posjet otoku. Stoga se opravdano postavlja pitanje zašto dolazak samog princa ne bi iskoristili i pozicionirali Osijek na mapu dobrostojećih (srednjovječnih) Britanaca koji bi u našem kraju dobili prijeko potreban mir nakon uzavrelog tjedna primjerice u Londonu.

POGLEDAJTE: Princ Charles dolazi u Osijek!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ono što može biti i dodatni adut u cijeloj ovoj priči je i podatak kako je sami pradjed kraljice Elizabete II., današnje kraljice i majke princa Charlesa, bio Francis, Duke of Teck, odnosno Franjo vojvoda od Tecka. On je rođen kao Franz Paul Karl Ludwig Alexander 28. kolovoza 1837. i to, vjerovali ili ne u tadašnjem Essegu, današnjem Osijeku. Iako nije poznata lokacija njegove rodne kuće, zbog njegove njemačke loze i vojne prošlosti u obitelji, gotovo je sigurno da je ona bila negdje na području Tvrđe. Ovakav podatak povjesničari bi itekako trebali iskoristi, a djelatnici u turizmu zatim iskoristiti.

Tko zna, možda sama kraljevska obitelj svoj dolazak u Osijek temelji upravo na ovoj činjenici, da je bitan član njihove obitelji rođen upravo ovdje. Iako on sam nije bio u rangu najbogatijih članova loze, sama činjenica da je njegov potomak vladao tad jakim imperijem dovoljno govori za sebe. Zasigurno, u danima pred nama puno će se pričati o ovom podatku i dolasku princa, a na nama je da to kvalitetno iskoristimo u trenucima kad je Osijek kandidat za budući eurospki grad kulture.

SiB.hr

  

   


Izdvojeno

Reci što misliš!