SiB Plus / Skidamo Prašinu

Kip Sakuntale - motiv dalekoistočne mitologije u osječkom parku

Kip Sakuntale - motiv dalekoistočne mitologije u osječkom parku

Petar pl. Modesti bio je gradski senator i predsjednik Društva za uljepšavanje grada Osijeka, a zaslužan je za postavljanje skulpture sfingi i Sakuntale u Sakuntala parku 1896. godine.

Naime, ovaj su park projektirali Viktor Axmann i Ivan Domes 1890. godine i tada je taj dio centra grada predstavljao njegovu periferiju. U to vrijeme je Kapucinska ulica tek bila u izgradnji, a secesijski niz po kojemu je danas prepoznatljiva Europska avenija postojao je tek kao ideja.

Kip Sakuntale u Osijek je došao gotovo desetljeće ranije, 1881. godine, a naručila ga je I. Krausz te se do postavljanja u park nalazio u Pukovnijskom vrtu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sakuntala, indijska mitološka kraljica u europsku umjetnost ulazi u kasnom 18. i tijekom 19. stoljeća, a zašto je baš svoje mjesto našla i u osječkom parku može se protumačiti tako što je Osijek u to vrijeme bio vrlo multinacionalan i multikonfesionalan grad s velikim udjelom njemačkog, mađarskog i židovskog stanovništva.

Sakuntala kao simbol nije predstavljala niti jednu od spomenutih nacija ili vjera ili političkih grupacija koje su u to vrijeme postojale u Osijeku. Motiv dalekoistočne mitologije i umjetnosti nikome nije smetao.

Park se nazivao Sakuntala do 1913. godine te je tada promijenjen u Šetalište gnerala i pjesnika Petra Preradovića ili Preradovićevo šetalište. Nakon 2. Svjetskog rata Sakuntalin kip i sfinge premješteni su u Perivoj kralja Tomislava.

Važno je spomenuti kako je Petar Modesti poznat i kao ujak Bele Čikoša Sesije, a odigrao je važnu ulogu u njegovu usmjeravanju prema slikarstvu.

izvor: oskultura.com

 


Izdvojeno

Reci što misliš!