SiB Plus / Samo domaće

Kuhano vino VS kuhana rakija

Kuhano vino VS kuhana rakija

Možda će se neki od vas zapitati, ok , kuhana rakija ujutro, pa opet popodne, ali kako da se narokam kuhane rakije, prije spavanja i ulaska u krevet, pa da "smrdim" toj divnoj osobi koja sa mnom dijeli postelju!?


Možda će se neki od vas zapitati, ok, kuhana rakija ujutro, pa opet popodne, ali kako da se narokam kuhane rakije, prije spavanja i ulaska u krevet, pa da "smrdim" toj divnoj osobi koja sa mnom dijeli postelju!? Umjesto kuhane rakije, ljudi, skuhajte vino!

KUHANO VINO

kuhano vino400

Kada govorim o kuhanom vinu, ne znam, kako vi to vidite, ali se meni uvijek budi mašta i kroz misli mi lete, lijepe slike Božića i prizori ogromnih pahulja snijega, te se uvijek prisjetim, jednog, meni jako dragog i posebnog događaja, kada sam u društvu voljene osobe, baš u svemu ovome, što sam sada opisao, ispod jedne lampe, na klupi parka, uz neodoljive mirise i bogate okuse, uživao u kuhanom vinu!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kuhano vino je tradicionalno piće i konzumira se po cijeloj Europi, ali vam sad neću tupiti gdje, kako i na koji način se priprema, svuda okolo, već ću vam dati recept, kako ga pripremamo mi Slavonci.

• 1/2 litre crnog ili bijelog vina
• 4 žlice šećera (bilo bi dobro za crno vino, koristiti smeđi šećer)
• 1 štapić cimeta (može i 1 mala žlica cimeta u prahu)
• 6 klinčića
• 1 dcl vode
• pola limuna i pola naranče (ubaciti cijele ili narezane komade ili po želji samonaribati koru)[/blockquote]

U vodu, staviti sve sastojke, osim vina, te pričekati da zakuha i malo vode ispari, nakon toga dodati vino i kuhati još 3-4 minute.

Poslužiti vruće, uživajte!


KUHANA RAKIJA

rakija495

Omamljen nekom ludom i divljom prehladom, odlučio sam napisati, jedan super divan članak o nečemu što mi Slavonci često koristimo kao prirodni lijek, baš protiv tog silnog kašljanja i šmrcanja.

Kako zaobići te lijekove, sirupe i antibiotike i možda se još brže vratiti u zdravo stanje!

Osim 147 vrsta luka na sve žive načine i prirodnog meda, često u mojoj obitelji koristimo, stari, tradicionalno-Slavonski lijek, pod nazivom kuhana rakija, kojeg baš sad trenutno konzumiram. Savršenstvo!

Osim korištenja kuhane rakije u ove svrhe, ljudi ju često koriste za vrijeme ovih hladnih dana, kao izvor zagrijavanja, te se tradicionalno pije ujutro prije svinjokolje.[span class=doc]Detaljnje upute za svinjokolju[/span]Pitam Vas, je l' vi konzumirate kuhanu rakiju, da li uživate u ovom starom domaćem lijeku, koristite li ga kao lijek? Probajte ljudi, bit će te sretniji, zdraviji i naravno puno, puno veseliji.

Ako vam je negdje na vrh jezika ili niste sigurni kako napraviti i pripremiti dobru Slavonsku kuhanu rakiju, drage volje cu s vama podijeliti recept koji sam prije pola sata i sam koristio.

Ne mogu vam reci da je recept za 2,3 ili 4 osobe jer ako se nekome jako svidi, popit ce sve sam, pa ćete morati praviti ponovo.

Ali ajde ovako ćemo, nek bude recept za 4 osobe, odnosno za 4 male šalice.
[blockquote]Potrebno vam je 2 velike žlice šećera i oko 2-2.5 dcl rakije.

Malu posudu staviti na vatru, dodati šećer i rastopiti ga do svijetlo smeđe boje, nakon toga posudu skloniti s vatre i polako dodati rakiju, preko rastopljenog šećera. Nakon toga posudu vratiti na vatru i pričekati da rakija prokuha, kuhati oko pola minute.

Kada prokuha,vatru ugasiti OBAVEZNO. Posudi približiti upaljenu šibicu i zapaliti kuhanu rakiju( divan osjećaj), da bi izgorjele alkoholne pare i da bi kuhana rakija time bila ugodnija za popiti. Kada se rakija zapali, nakon 2-3 sekunde, posudu poklopiti da se plamen ugasi i taj postupak ponoviti 2, do 3 puta.[/blockquote]

Kuhanu rakiju, rastočiti u šalice i poslužiti!


IZVOR: Gastrosib.com



Izdvojeno

Reci što misliš!