5 savjeta za najbolji roštilj
Ima li što bolje od savršeno grilanog mesa? Bliži nam se praznik roštiljanja, ili kako ga češće zovu – Prvi Maj ili praznik rada. Većina ovaj datum svake godine dočekuje u iščekivanju jednog slobodnog radnog dana, no pravi mesoljupci jedva čekaju upravo roštiljanje s najfinijim komadima mesa u prirodi, na toplom suncu i uz dobro društvo. Upravo za vas mesoljupce donosimo 5 savjeta koji će učiniti vaš roštilj najboljim ikada!
1. Svaki dobar roštilj započinje u dobroj pripremi. Pravilna
priprema mesa možda i jest najvažnija stvar, no često
zaboravljamo na sam roštilj. Želite li mesu dati onu divnu
karameliziranu koru i specifičan “barbacue” okus, prije
pečenja morate roštilj, kao i svaku tavu pri prženju,
dobro zagrijati.
2. Ako ćete ove godine promijeniti samo jednu stvar pri
roštiljanju, neka to bude to da ne roštiljate ohlađeno
meso. Uvijek se pobrinite da meso iz zamrzivača odstoji
na sobnoj temperaturi neko vrijeme kako biste izbjegli dodatne
poteškoće pri njegovoj termičkoj pripremi. Najveći problem pri
roštiljanju je zapravo kako u potpunosti ispeći meso bez
zagorijevanja njegove površine. Što je meso bliže sobnoj
temperaturi prije stavljanja na roštilj, to su manje šanse da će
se ovo dogoditi.
3. Osim pothlađenog mesa, poteškoće znaju stvarati i
predebeli komadi mesa. Što je meso tanje, to ga
je lakše ispeći bez zagorijevanja na površini. Za roštiljanje
steaka, primjerice, idealna je debljina od jednog centimetra,
koje zatim prstima još istanjite na 1/2 cm. Stanjivanjem mesa na
ovaj način dobit ćete dodatnu mekoću mesa, čime će roštilj
svakako biti još ukusniji.
4. Izbjegavajte pretjerano okretanje i premještanje mesa
po roštilju za vrijeme pečenja. Kako bi se na mesu
stvorila karamelizirana kora, potrebno je da meso neko vrijeme
odleži na rešetci. Budete li ga prečesto okretali, ovo se neće
dogoditi. Roštilj majstori savjetuju okretanje mesa samo
jednom do dva puta i nipošto nemojte pritiskati meso uz
rešetku jer će u tom slučaju meso izgubiti svoju
sočnost.
5. Izbjegavajte dolijevanje masnoće na vatru.
Ovo se odnosi na razne BBQ umake ili posebno masne komade mesa.
Marinirate li svoje meso, učinite to uvijek prije samog
roštiljanja i pobrinite se da s mesa marinada neće curiti jer će
masnoća u marinadi ili umaku rasplamsati vatru i zagorjeti meso.
Isti je slučaj i s masnim komadima mesa. Prije roštiljanja takvih
komada, ili im odsijecite masnoću, ili ih prvo ispecite lagano na
tavi pa ih “dovršite” na rešetci.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Prijave za natjecatelje bit će otvorene 20. travnja, a sudjelovati mogu studenti, profesori i asistenti
-
Mladić je prije očito planiranog ubojstva oca snimio sebe u automobilu s oružjem, maskom, rukavicama i pištoljem te alkoholom i tabletama za smirenje
-
Srećom, životinje u tom trenutku nisu bile u opožarenom prostoru
Na vama je da izaberete vaše komade mesa, a više savjeta o mesu potražite na mesni.ca ili na njihovoj Facebook stranici.
Izdvojeno
-
Skriveni sadržaj, kojem se može pristupiti samo na stolnom računalu ili TV-u, pomiješan je s više od 5500 filmova i emisija
-
Trenutno su otvorene menadžerske i inženjerske pozicije, kao i niz radnih mjesta u operacijama, opskrbnom lancu, financijama i ljudskim resursima
-
Uskoro se očekuje i postavljanje samog naziva na moćnu LED fasadu stadiona
-
Stadion na Pampasu u samoj je završnici izgradnje, a ovih dana uređuju se završni detalji
Reci što misliš!