5 savjeta za najbolji roštilj
Ima li što bolje od savršeno grilanog mesa? Bliži nam se praznik roštiljanja, ili kako ga češće zovu – Prvi Maj ili praznik rada. Većina ovaj datum svake godine dočekuje u iščekivanju jednog slobodnog radnog dana, no pravi mesoljupci jedva čekaju upravo roštiljanje s najfinijim komadima mesa u prirodi, na toplom suncu i uz dobro društvo. Upravo za vas mesoljupce donosimo 5 savjeta koji će učiniti vaš roštilj najboljim ikada!
1. Svaki dobar roštilj započinje u dobroj pripremi. Pravilna
priprema mesa možda i jest najvažnija stvar, no često
zaboravljamo na sam roštilj. Želite li mesu dati onu divnu
karameliziranu koru i specifičan “barbacue” okus, prije
pečenja morate roštilj, kao i svaku tavu pri prženju,
dobro zagrijati.
2. Ako ćete ove godine promijeniti samo jednu stvar pri
roštiljanju, neka to bude to da ne roštiljate ohlađeno
meso. Uvijek se pobrinite da meso iz zamrzivača odstoji
na sobnoj temperaturi neko vrijeme kako biste izbjegli dodatne
poteškoće pri njegovoj termičkoj pripremi. Najveći problem pri
roštiljanju je zapravo kako u potpunosti ispeći meso bez
zagorijevanja njegove površine. Što je meso bliže sobnoj
temperaturi prije stavljanja na roštilj, to su manje šanse da će
se ovo dogoditi.
3. Osim pothlađenog mesa, poteškoće znaju stvarati i
predebeli komadi mesa. Što je meso tanje, to ga
je lakše ispeći bez zagorijevanja na površini. Za roštiljanje
steaka, primjerice, idealna je debljina od jednog centimetra,
koje zatim prstima još istanjite na 1/2 cm. Stanjivanjem mesa na
ovaj način dobit ćete dodatnu mekoću mesa, čime će roštilj
svakako biti još ukusniji.
4. Izbjegavajte pretjerano okretanje i premještanje mesa
po roštilju za vrijeme pečenja. Kako bi se na mesu
stvorila karamelizirana kora, potrebno je da meso neko vrijeme
odleži na rešetci. Budete li ga prečesto okretali, ovo se neće
dogoditi. Roštilj majstori savjetuju okretanje mesa samo
jednom do dva puta i nipošto nemojte pritiskati meso uz
rešetku jer će u tom slučaju meso izgubiti svoju
sočnost.
5. Izbjegavajte dolijevanje masnoće na vatru.
Ovo se odnosi na razne BBQ umake ili posebno masne komade mesa.
Marinirate li svoje meso, učinite to uvijek prije samog
roštiljanja i pobrinite se da s mesa marinada neće curiti jer će
masnoća u marinadi ili umaku rasplamsati vatru i zagorjeti meso.
Isti je slučaj i s masnim komadima mesa. Prije roštiljanja takvih
komada, ili im odsijecite masnoću, ili ih prvo ispecite lagano na
tavi pa ih “dovršite” na rešetci.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Dodatno je, kako prenosi Jutarnji, utvrđeno kako je policajac Marko S. mijenjao mjesto događaja te vjerojatno uspio i poništiti neke tragove
-
Protiv osumnjičenog 43-godišnjaka je dostavljena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog kaznenih djela - Utaja poreza ili carine, Krivotvorenje isprave i Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga
-
Riječ je o porukama koje je pokojna Mihaela slala prijateljici u ponedjeljak, dva dana prije nego što je smrtno stradala od hica iz policajčevog službenog pištolja, a u kojima je tvrdila da nisu u vezi
Na vama je da izaberete vaše komade mesa, a više savjeta o mesu potražite na mesni.ca ili na njihovoj Facebook stranici.
Izdvojeno
-
Mihaela je bila sportašica i studentica prava. Umrla je u srijedu navečer hicem iz službenog pištolja 27-godišnjeg policajca s kojim je bila u stanu
-
Ponekad vam se čini da mamurluk traje dva dana, a nekad se probudite s osjećajem da niste pili. Međutim, ni jedno ni drugo nije pravi pokazatelj koliko je zapravo alkohola u vašem organizmu
-
Prošlo ljeto u Europi zbog vrućina je umrlo 60 tisuća ljudi. A već se najavljuje da će iduće ljeto biti još gore, kako u Europi, tako i kod nas u Hrvatskoj
-
Dvojcia mladića, iz nama nepoznatih razloga, potukli su se na križanju Trpimirove i Vukovarske ulice
Reci što misliš!