SiB Plus / Samo domaće

Masne krafne pečene u dubokom ulju zamijenite zdravijom alternativom

Masne krafne pečene u dubokom ulju zamijenite zdravijom alternativom

Ne može proći veljača bez fašnika, a ni fašnik bez slasnih krafni. Ta neraskidiva veza spaja se u pravu rapsodiju mirisa, okusa i beskonačne zabave.

Gotovo svaka pekara ili trgovina kupcima nudi krafne raznih oblika, nadijeva, punjenja i preljeva od kojih nam rastu zazubice. Neki pak kažu da se kupovne ne mogu mjeriti sa pravim domaćim „homemade“ krafnama, ali bez obzira bile one kupovne ili domaće svakako su nam drage.

Jedina mana im je što su, kao i svi ostali slatkiši, prava napast za naše zdravlje.

U posljednjim  znanstvenim istraživanjima dokazano je da su Hrvati četvrta najdeblja nacija na svijetu. A mi Slavonci i nismo neki zagovornici zdrave prehrane pa prve asocijacije uz Slavoniju uvijek budu: kulen, šunka, kobasica i čvarci, pa nezaobilazni čobanac i fiš. Kada zbrojimo sve s prethodnim božićnim i novogodišnjim blagdanima u kojima je hrane i pića teklo u potocima, jasno nam je da dolaskom proljeća par kila viška više nećemo moći skrivati ispod debelih jakni.

 A kako se ni jedan Slavonac ne bi odrekao svoje velike ljubavi prema suhomesnatim i općenito mesnatim i visokokaloričnim delicijama i slasticama, u prilogu vam donosimo recept za krafne zbog kojih nećete imati grižnju savjesti kada budete posegnuli za još jednim komadom (ali naravno u svemu treba biti umjeren!)

RECEPT ZA ZDRAVE KRAFNE

Sastojci:
1 i ½ šalica pšeničnog brašna
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
½  agavinog sirupa
¾ šalice mlijeka ( za bolji okus možete koristiti i sojino mlijeko)
1 žličica jabučnog octa
¼ šalice soka od jabuke
1 ekstrakta vanilije
¼ šalice kokosovog ulja

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Priprema:
Pećnicu stavite grijati na 180 stupnjeva. Spojite sve suhe sastojke, a tekuće sastojke stavite u lonac i na laganoj vatri ih miješajte dok se svi ne otope i lijepo ne spoje. Tekuće sastojke dodajte u suhe i dobro izmiješajte u laganu smjesu. Nabavite kalupe za američke krafne s rupom u sredini i smjesu ulijte u kalupe. Krafne pecite 12 minuta, pustite da se ohlade pa ih prelijte čokoladom ili samo napunite pekmezom.

U slast!

Magdalena Jelečević/SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!