SiB Plus / Prozor u dom

Prozor u dom: Ružičasta je boja godine

Prozor u dom: Ružičasta je boja godine

Novu rubriku "Prozor u dom" otvaram pričom o boji godine 2011. i kako je primjeniti u domu. Serijom članaka baviti ćemo se uređenjem interijera, dizajnerskim novotarijama, ali i lifesyle temama koji govore o kvaliteti života.

Dakle, raznovrsne teme, kao što su i naši domovi i interesi. Zato vas pozivam da povremeno zavirite kroz naš Prozor, možda nađete nešto zanimljivo i za sebe!  A ako vam dođe inspiracija i potreba, biće nam drago da se uključite i svojim komentarima.

a3eeaa3d08bf0cad4ef919f53488d020.jpg

Početkom svake godine vodeći proizvođači/dizajneri najvaljuju trendove za godinu koja slijedi. Tako je i u svijetu boja gdje jedan od lidera u tom segmentu, Pantone Color Institute, proglašava svoju “boju godine”.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon tirkizne (2010) , mimoze (2009) i plavog irisa (2008), na red za boju godine došla je boja kozje krvi iliti orlovih noktiju (mi bismo možda prije rekli boja ciklame).

“Odvažna, pouzdana i vitalna” – tako Pantone karakterizira ovu ružičastu boju.

Prema tumačenju Color Institute ova optimistična boja (Honeysucle) nas hrabri i podiže samopouzdanje. Zahvaljujući velikoj količini crvene boje u sebi (najživljoj boji u spektru), ova boja djeluje poticajno i adrenalinski. Za one koji možda ne znaju, cvijet orlovih noktiju je penjačica i može se naći u bojama od bijele, žučkaste do jake ružičaste, a izuzetno je cijenjen u parfumeristici kao opojan i upečatljiv miris.

79fd58acfa3b65fa925efb90301813c9.jpg

Kao odjeću ili dekorativnu kozmetiku, žene je mogu nositi u svim prilikama i kombinacijama. Muškarcima se preporučuje u obliku detalja, npr. kravate, pamučne majice ili sportske odjeće. Neki od dizajnera koji preporučuju ovu boju za 2011. su: Badgley Mischka, Peter Som, Nanette Lepore…

Ružičasta ili roza boja nastaje miješanjem bijele i crvene.Uglavnom je doživljavamo kao boju djevojčica i djevojaka, puna je vedrine i optimizma, a čak bismo rekli da je možda malo i neozbiljna! U zadnje vrijeme ružičasta ulazi na velika vrata u interijere u svim svojim tonovima: od izrazito svjetle i nježne baby-pink, prljavo-ružičaste, do boje fuksije i ljubičastih tonova.

28fbd8041aa029a8ee9605e53a5a4e58.jpg

Da radosti i optimizma u životu nikada ne može biti previše, svi znamo. Žene znaju za zlatno pravilo: ako se osjećate ispijeno i umorno, malo ružičaste boje na usne ili obraze potpuno će preobraziti lice.

Pokušajmo isto pravilo primjeniti i na naš dom i unijeti malo optimizma.

Iskombinirati boje u domu često nije lako, zato se mnogi drže bijelih zidova i prirodne boje drveta. Boje s kojima se ružičasta izrazito voli su: siva, sivo-plava, te bijela i bež. Često je možemo vidjeti i u kombinaciji s jabuka-zelenom, što je jedna od najprirodnijih kombinacija boja koju nalazimo i kod cvijeća.

e33d577e511865e541f07ce121a5bc2a.jpg

Pokušajte pronaći pravu mjeru jer nam nije cilj uvjeriti vas da baš sve u prostoriji mora biti ružičasto, naprotiv, njena ljepota i optimizam će najviše doći do izražaja ako neke detalje kombinirate s nekom zatvorenom ili pomalo dosadnom bojom kao što su siva ili smeđa. Od raznih kombinacija s ružičastom, ja naviše volim sivu jer će malo prigušiti njezin intenzitet ako koristite neku jaču nijansu, a odlično se uparuje i s nježnom baby-pink nijansom.

Znam da je dosta hrabra odluka odlučiti se za ovu boju, pogotovo jer možete naići na otpor muškog dijela obitelji. Zato nemojte raditi velike zahvate (u slučaju da vam brzo dosadi): nemojte je stavljati na zidove, niti kupovati ili presvlačiti sjedeće garniture. Ružičasta (pogotovo u ovogodišnjoj nijansi) je toliko jaka da je dovoljno staviti samo neke detalje.

Sigurno vam neće biti prevelika investicija promijeniti zavjese, napraviti nove navlake za jastučiće ili kupiti pokoji dekorativni detalj. Ako je se zasitite nakon nekog vremena jednostavno promijenite te detalje i imat ćete novi izgled prostorije.

Veliki je izbor i ružičastih tapeta, ali u tom slučaju stavite ih samo na jedan ili maksimalno dva zida. U modi su krupni cvjetni ili geometrijski motivi.

d8d46221dc45ff5ca817fd06274316aa.jpg

Za postizanje osvježavajućeg efekta  ponekad je dovoljno staviti buket ružičastog cvijeća u vazu.

Pa ako ste odlučili ove godine biti potpuno u trendu, sada znate što vam je činiti! Ružičasti izazov vas čeka...

Piše: Maja Zovko

Portal: Prozor u dom


Izdvojeno

Reci što misliš!