SiB Plus / Prozor u dom

Čišćenje doma bez upotrebe kemikalija

Čišćenje doma bez upotrebe kemikalija

Pogledajte kako do blistave čistoće vašega doma bez upotrebe opasnih kemikalija u novome nastavku kolumne Prozor u dom.    

Zdrav život danas je postao prioritet svakom osvještenom čovjeku. No ne čini ga samo prehrana i briga prema okolišu vec i spoznaja koliko utječu stvari koje nas okružuju na nas i naše najmilije.

pxswg.jpg


Jedna stavka su zasigurno potrepštine za njegu i higijenu doma, no niste li se zapitali zašto su na ambalažama zaljepljene one crne mrtvačke glave, silne oznake i šifrirani spojevi? Vjerujem da ste sami došli do odgovora, zato jer sadrže otrovne sastojke opasne po život.

hdg53.jpg

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Koliko puta vas je omamio miris sredstva za čišćenje dok ste dezinficirali vašu kupaonicu? Koliko dugo vas je poslije boljela glava? Znate li da ako pretjerate sa koncentracijom ili ne isperete dovoljno temeljito (npr. pod) da možete otrovati kućnog ljubimca, dijete koje se do maloprije igralo ili napraviti trajno oštećenje parketa.

Takve nesreće možete izbjeći na način da koristite prirodna sredstva za čišćenje i njegu koja su vrlo jednostavna za upotrebu, a igra malog kemičara vrlo zabavna!

Ako imate mnogo drvenog namještaja u domu ulaštite ga maslinovim uljem. Postupak je vrlo jednostavan: u toplu vodu stavite par kapljica maslinovog ulja, potom uronite krpicu, dobro je ocjedite i laštite dok namještaj ne poprimi onaj divan sjaj.

bY5zq.jpg

Zamijenite silne deterđente sodom bikarbonom koja se može nabaviti u svakoj prodavaonici. Jednostavno u vodu stavite žlicu sode bikarbone i par kapi omiljenog eteričnog ulja (preporučam eukaliptusovo) i vaši podovi će zablistati i zamirisati. Za poliranje parketa izvrstan je pčelinji vosak.

Za dezinfekciju radnih površina kuhinje ili kupaonice odličnim su se pokazali limunov sok i alkoholni ocat. Možete ih koristiti pojedinačno ali zajedno u kombinaciji stvaraju izuzetno jaku dezinfekcijsku emulziju. Takvom emulzijom možete očistiti pećnice, frižidere daske na kojima režete meso...

Vrući alkoholni ocat je idealan za dezinfekciju kupaonice i čišćenje kamenca.

Posebno pripazite na tepisone koje koristite u kući. Ako je ikako moguće izbjegavajte ih. Većina novih sintetičkih tepisona mogu sadržavati ostatke teških metala, kemikalija, te isparavaju hlapive organske spojeve što može rezultirati težim oboljenjima. Osim toga mogu biti leglo grinja i alergena.

b4bVZ.jpg

Provjetravajte vaš dom najmanje 10 minuta dnevno i po mogućnosti izbjegavajte gotove osvježivače prostora. Umjesto toga možete napraviti kod kuće prirodni osvježivač u čiji sastav provjereno znate. Recept je vrlo jednostavan. U vodu stavite alkohol omjera 2: 1 i par kapi vašeg omiljenog mirisnog ulja (ovisno o koncentraciji mirisa koji vam odgovara). Ovakav prirodni osvježivač stavite u bočicu sa raspršivačem i uživajte u 100 % prirodnoj svježini!

Autor: Tihana Svornik

Posjetite: Prozor u dom

 


Izdvojeno

Reci što misliš!