Promo / Ostalo-predstavljamo

Da li će se svjetski rukomet vratiti doma?

Da li će se svjetski rukomet vratiti doma?

U periodu od 10. pa do 27. siječnja Njemačka i Danska će biti ponosni domaćini smotre najboljih rukometaša planete. Ovo će biti 26. po redu svjetsko rukometno prvenstvo, za čiju titulu će se boriti 24 reprezentacije.



Titulu od prije 2 godine brani selekcija Francuske, koja je dosta lako i samouvjereno došlo do trijumfa na domaćem terenu. Francuska je šesterostruki prvak svijeta, i po tome je najuspješnija rukometna nacija. Ukoliko se najveći fanovi ovog sportskog natjecanja prilikom odluke na koji će tim postaviti okladu budu vodili brojem ostvarenih pobjeda, onda će se svakako odlučiti za Francusku, kao glavnog favorita za naslov na ovom prvenstvu. Očekuje nas napeta borba, te se stanje na kladionicama uvijek može promijeniti, nadajmo se u korist reprezentacije Hrvatske.

Francuska je na posljednjih 5 svjetskih prvenstava slavila čak 4 puta, a samo je u Španjolskoj 2013. godine „pokleknula“ na putu do najsjajnijeg odličja. Jedan od najvećih favorita uz Francusku je svakako jedan od domaćina turnira, reprezentacija Njemačke. Država koja toliko mnogo ulaže u ovaj sport, žarko želi četvrtu titulu svjetskog prvaka na koju čeka još od 2007. godine. Upravo se selekcije Njemačke i Francuske nalaze u istoj grupi u prvom dijelu turnira, tako da će njihov duel dati mnoge odgovore na pitanja o glavnom favoritu. Inače je Njemačka najčešći učesnik svjetskih prvenstava, tako da je rekorder po tom pitanju jer im je ovo 24-ti nastup.

Svakako, u najuži krug favorita spada također domaćin ovog prvenstva, selekcija Danske. Kolijevka rukometa, Danska, je redovan učesnik i osvajač medalja ali nikada onog najsjajnijeg. U Danskoj se svi nadaju da je došlo vrijeme da se popnu na krov svijeta, a sigurno da će uz neosporni kvalitet koji posjeduju i domaća publika biti na strani Danaca. Od ostalih favorita za prvo mjesto ne treba zaboraviti Špance, nekadašnje svjetske prvake iz 2005. i 2013. godine. Prisjetimo se da je naša reprezentacija 2003. godine osvojila svjetsko prvenstvo, te ovaj izvrstan tim također pretenduje na visoke rezultate. Tu su i uvijek opasni Šveđane, koji su bili prvaci 1954., 1958., 1990., 1999., kao i Norvežani, koji su osvojili srebrenu medalju na posljednjem svjetskom prvenstvu.

Njemačka Bundesliga je najjača rukometna liga na svijetu, na čijim utakmicama su tribine popunjene do posljednjeg mjesta, a isto to vrijedi i za utakmice Danske rukometne lige. Nema razloga da nešto bude drugačije u mjesecu januara tokom svjetskog prvenstva, kada će gradovi Berlin, Koln, Munchen, Hamburg, Copenhagen i Herning biti domaćini najboljim svjetskim rukometašima.

    


Izdvojeno

Reci što misliš!