Promo / Klubovi i udruge

Brodski Regoči u svojemu Legenu stvaraju bolje sutra

Brodski Regoči u svojemu Legenu stvaraju bolje sutra

Ivana Brlić Mažuranić napisala je brojne bajke koje se i danas prepričavaju, a jedna od najpoznatijih među njima zasigurno je ona o divu Regoču koji je svojom snagom spasio pastire i njihov dom Legen od rijeke Zlovode. Mi smo pak posjetili brodsku udrugu Regoč u kojoj svakodnevno borave brojni divni ljudi.

Udruga Regoč trenutačno broji gotovo 300 članova, a svakodnevno skrbi o 50-ak osoba s intelektualnim teškoćama s područja Slavonskog Broda. Njihovu nesebičnost i požrtvovnost prepoznali su i stanovnici Slavonskog Broda pa je nedavno udruga u sklopu Kauflandove humanitarne akcije „Djela, ne riječi, zajednicu usreći“, upravo zahvaljujući glasovima svojih sugrađana, dobila i financijsku donaciju.

"Zahvaljujemo svim kupcima Kauflanda koji su prepoznali naš rad tijekom proteklih godina kao i Kauflandu na ovoj donaciji koja će nam pomoći u svakodnevnom radu", rekla nam je u uvodu našeg razgovora predsjednica i osnivačica Udruge Mirjana Jakovčev koja je i sama majka danas tridesetogodišnje osobe s posebnim potrebama.

Gotovo je pa nemoguće nabrojati sve aktivnosti kojima se udruga bavi

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

SLAVONSKI BROD foto02

Kada razgovarate s osobama koje borave u svakodnevnom dnevnom boravku, sve će istaknuti kako je prijatelstvo osnova svega, a ono neke od njih veže od samih osnutaka udruge.

"Osnovni je cilj naše udruge osnažiti  za svakodnevni život sve osobe koje nam dolaze i pokušati ih što više uključiti u zajednicu. To pokušavamo učiniti kroz razne aktivnosti, kako kod nas u udruzi, tako i na našem imanju u Bukovlju nadomak Slavonskog Broda te na brojnim događanjima u našem gradu. Gotovo da nema događanja na kojemu nismo sudjelovali, pa smo tako nedavno sudjelovali i u Noći muzeja na kojoj smo predstavili naš rad svim građanima", dodaje gospođa Jakovčev čija zarazna energija nikog ne može ostaviti ravnodušnim.

Tijekom svojega boravka u prostorima udruge, korisnici sudjeluju u raznim aktivnostima poput „aktivnosti svakodnevnog života“, radno-terapijskim aktivnostima, te u aktivnostima slobodnog vremena koje ponajviše vole. Uz to se održavaju i razne likovne, glazbene i sportske aktivnosti, a sve s ciljem što bolje i kvalitetnije animacije članova udruge.

Pomognimo i osnažimo osobe s intelektualnim teškoćama

"Osobe sa intelektualnim teškoćama želimo osnažiti za komunikaciju. Stručni kadar udruge im pomaže izražavati vlastito mišljenje i zaključivati. Želimo osvijestiti javnost o problemima s kojima se suočavaju osobe s intelektualnim teškoćama, a posebice nakon navršene 21. godine života, kada nam se pridružuju u našim prostorijama" , kažu nam djelatnice udruge.

Inače, udruga ovih dana pokreće i Indiegogo kampanju s jednim velikim ciljem, a to je prikupljanje sredstava za uređenje njihova novog doma, njihova malog Legena.

Uvijek smo u potrazi za volonterima

Nas se posebno dojmio Regočevac Tomislav koji baš poput diva Regoča svakodnevno bdije nad udrugom, koja ima velike planova za budućnost, a za ostvarenje kojih su im uvijek potrebne zlatne kapljice dobrote svih građana.

"Svaki dan sam ovdje. Družimo se, izrađujemo svašta i super nam je jer smo pravi prijatelji", kaže Tomislav koji je u udruzi pronašao i djevojku na što je posebno ponosan.

I dok članovi udruge Regoč vrijedno izrađuju vlastita umjetnička djela, mi ih pozdravljamo i veselimo se nekom novom susretu s njima. Susretu punom smijeha i veselja kojega im ne nedostaje, unatoč teškoj životnoj situaciji u kojoj se nalaze.

SiB.hr

   


Izdvojeno

Reci što misliš!