Promo

novi projekt gd osijek-žito

Sportski treneri: podrška, pomoć i najveći motivatori

Sportski treneri: podrška, pomoć i najveći motivatori
PR

Treneri mogu pomoći djeci da se osjećaju bolje prepoznajući njihove uspjehe i snage, i pružajući im prilike za napredak

Kao što je i poznato većini roditelja, sudjelovanje najmlađih u sportskim aktivnostima može vrlo pozitivno utjecati na tjelesno, emocionalno i psihološko blagostanje djece.

Međutim, ne uživaju sva djeca podjednako u fizičkoj aktivnosti i neki od njih mogu se na treningu osjećati anksiozno, frustrirano ili obeshrabreno. Upravo ovdje treneri mogu igrati značajnu ulogu u pomaganju djeci da se osjećaju bolje na sportskim treninzima. Ovdje donosimo nekoliko načina kako to treneri mogu ostvariti.

Stvaranje pozitivnog i inkluzivnog okruženja

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Djeca s sklonija osjećati se bolje u sportskoj dvorani ako se osjećaju dobrodošlo i uključeno. Treneri mogu stvoriti pozitivno i inkluzivno okruženje pozdravljajući svako dijete, koristeći pozitivan jezik i promovirajući timski rad i sportski duh. Treneri bi trebali poticati djecu da se podržavaju i ohrabruju jedni druge, i podsjećati ih da svatko ima svoje snage i slabosti. Stvaranje sigurnog i inkluzivnog okruženja može također pomoći djeci koja su možda doživjela isključenje u drugim sredinama da se na treningu osjećaju samopouzdanije i ugodnije.

Fokus na poboljšanje

Treneri mogu pomoći djeci da se osjećaju bolje stavljajući fokus na poboljšanje umjesto (samo) na pobjedu. Djeca koja se osjećaju vrijedna zbog svog napora i napretka sklonija su biti motivirana i samopouzdana. Treneri mogu pružati konkretne povratne informacije o tome što djeca rade dobro i gdje se mogu poboljšati, i pomoći djeci da postave ostvarive ciljeve za sebe. Fokusiranje na osobni napredak također može pomoći djeci da vide da sport može biti vrlo zabavan čak i ako se uvijek ne pobjeđuje.

Izgradnja samopouzdanja i samopoštovanja

Sudjelovanje na sportskim treninzima izvrstan je način za izgradnju samopouzdanja i samopoštovanja kod djece. Treneri mogu pomoći djeci da se osjećaju bolje prepoznajući njihove uspjehe i snage, i pružajući im prilike za napredak. Treneri također mogu pomoći djeci da prevladaju strahove i izazove pružanjem uputa i podrške. Poticanje djece da isprobaju nove stvari donijet će dodatnu motivaciju za izlazak „iz zone komfora“.

GIMNASTIKA – SAVRŠEN POČETAK LJUBAVI PREMA SPORTU

Gimnastika je jedan od sportova u kojoj mogu uživati djece najranije dobi pa sve do onih starijih, školaraca. Rad s djecom zahtjeva mnogo truda, ali za trenere koji uživaju u svom poslu – svaki susret s najmlađima je nagrada za uloženi trenerski trud.

"Djetinjstvo sam provela u Sokolu i velika mi je želja bila postati dio te gimnastičke obitelji. Danas kada se to i ostvarilo, svakodnevno uživam u radu s najmlađima podučavajući ih prvim gimnastičkim koracima. Osim toga, zadovoljstvo je vidjeti nasmijana lica i sklopljena nova prijateljstva jer nam je to i najvažniji cilj ovdje u GD Osijek - Žitu - da se djeca dobro zabavljaju i kroz sport usvajaju zdrave navike od najmlađe dobi", o svom trenerskom putu kaže trenerica Nina Baum.

Slično iskustvo ima i trener Tomislav Marković, inače nekadašnji vrhunski sportaš i hrvatski reprezentativac.

"U GD Osijek - Žitu sam od malih nogu. Nakon sportske karijere logičan slijed i želja mi je bila ostati raditi kao trener upravo ovdje u Sokolu te svoje znanje i iskustvo prenositi mlađim generacijama što upravo i radim. Radujem se radu s najmlađima koji će možda jednoga dana napraviti veliki iskorak u svijetu sporta i biti oni koji će donositi medalje u Osijek!"

Više informacija o programima i upisima na programe Gimnastičkog društva Osijek - Žito moguće je dobiti:


Izdvojeno

Reci što misliš!