Promo

plus ili minus

APN stambeni kredit - dobar, loš ili zao?

APN stambeni kredit - dobar, loš ili zao?
Grad Osijek

Subvencije stambenih kredita putem APN-a imaju svoje pozitivne i negativne primjere

U tijeku je potraga za stanovima koji će i ove godine biti subvencionirani od strane državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). To znači da počinje ''stampedo'' mladih ljudi koji žele riješiti svoje stambeno pitanje i u tom, relativno kratkom, periodu obilaze nekretnine koje su trenutno na tržištu.

Puno je prijepora oko toga je li se subvencioniranje mladih prilikom kupovine prve nekretnine moglo riješiti bolje, u duljem vremenskom periodu i svakako kvalitetnije, no izvjesno je da se način koji je sada na snazi, a to je subvencioniranje rata stambenih kredita putem APN-a, neće tako skoro promijeniti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jesu li, dakle, APN stambeni krediti dobri, loši ili čak zli, pokušali smo doznati u razgovoru s Andrijom Bogunovićem, voditeljem osječke poslovnice agencije za promet nekretninama Palace Real Estate.

„Subvencije stambenih kredita putem APN-a su se pokazale dobre s gledišta demografske politike. O tome je najbolji dokaz činjenica da svake godine sve više mladih obitelji riješi svoje stambeno pitanje putem APN subvencija. Prošle je godine APN zaprimio rekordnih 5.870 zahtjeva za subvencijama stambenih kredita. Ove ih se godine očekuje još više“, počeo je naš razgovor Andrija Bogunović, ovlašteni agent posredovanja u prometu nekretninama.

Kazao je kako je do 2022. godine je više od 22.000 mladih obitelji riješilo svoje stambeno pitanje putem APN-a. U tim novokupljenim nekretninama rođeno je oko 5.300 djece.

''Izvjesno je da će te obitelji svoj život i rad nastaviti u domovini, umjesto da svoju sreću traže u inozemstvu. S demografske strane su subvencije postigle željeni učinak. Osijek je po broju zahtjeva za APN subvencijama na drugom mjestu, odmah iza Zagreba. Ovo je vrlo dobra vijest, obzirom na to da je upravo Osijek već dulji niz godina među prvima po broju iseljenih mladih obitelji. U Osijeku su i cijene nekretnina među najnižima u Hrvatskoj, pa je i to prednost kod APN subvencija koje se odobravaju do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom stana ili kuće koju mlada obitelj kupuje“, zaokružuje dobre strane APN subvencija Andrija Bogunović iz Palace nekretnina.

Objasnio je kako su negativne strane ovakve vrste subvencioniranja kupnje nekretnina predmet  rasprava među stručnjacima s područja financija i prometa nekretninama još od 2017. godine, odnosno od kada su ove subvencije krenule. Najčešće im se spočitava kratki rok predaje zahtjeva za subvencijom, koji generira veliku potražnju za nekretninama u vrlo kratkom vremenskom roku, što neminovno dovodi do povećanja cijena nekretnina.

„Koliko su cijene nekretnina na tržištu u posljednjih pet godina narasle upravo zbog APN-ovih subvencija, a koliko zbog drugih čimbenika kao što su inflacija, otvorenost domaćeg tržišta nekretnina stranim kupcima i ulagačima, propasti kripto valuta kao mjesta gdje se ulagao novac, uvođenju eura kao službene valute ili pak nekretninama kao tradicionalnom i najpopularnijem mjestu gdje Hrvati ulažu svoj novac u nesigurnim vremenima pandemije i rata na tlu Europe, teško je reći. Nesporna je činjenica da je cijena nekretnina jednim dijelom porasla i radi velike potražnje za nekretninama u kratkom roku prikupljanja APN zahtjeva. Ovo se moglo izbjeći produljenjem roka zaprimanja zahtjeva ili zaprimanjem istih kroz cijelu godinu, no državna administracija uvijek ima svoja pravila, koja često nisu na ruku građanima. No moglo je biti i gore. Da su išli po pravilu najbržeg prsta!“ našalio se voditelj osječke poslovnice Palace Real Estatea, Andrija Bogunović.

„Subvencije stambenih kredita putem APN-a imaju još jednu negativnu stranu. Ona se često spominje u struci, a tiče se mogućnosti subvencionirane kupnje nekretnine od vlastitih roditelja ili druge uže rodbine. Ovo pravilo je lako moguće zlorabiti. Novcem poreznih obveznika potrošenim kroz APN subvencije ne bi se trebale financirati ovakve kupoprodaje, jer su one nepoštene, koruptivne i zlonamjerne“, dodaje Ana Zandt, agentica Palace Real Estate agencije za nekretnine.

„Uz to se na taj način oštećuje i državni proračun“ dodaje Zandt.

Vidjeli smo da APN subvencije imaju svoju dobru i lošu stranu. No gdje je ona zla?

„Zla strana APN subvencija stambenih kredita je kratak rok zaprimanja zahtjeva u smislu užurbanog razgledanja velikog broja nekretnina od strane još većeg broja potencijalnih kupaca. U tom periodu godine mi agenti radimo dvostruko, čak i trostruko više. Doslovce padamo s nogu“, našalio se Bogunović.

„Palace Real Estate, kao jedna od najboljih agencija u Hrvatskoj radi vrijedno i dobro tijekom cijele godine. Nismo vezani samo uz ovaj, nedvojbeno zahtjevan period prodaje nekretnina. Svojim klijentima nudimo kontinuiranu i kvalitetnu uslugu posredovanja, kako u prodaji i kupnji nekretnina, tako i u najmu i zakupu istih. U kratkom petomjesečnom periodu rada u Osijeku, dokazali smo se brojnim našim prodavateljima i kupcima nekretnina kao pouzdan partner, koji sve poslove u vezi nekretnina obavlja brzo i stručno, te se svojim radom već pozicionirali kao najkvalitetnija agencija za nekretnine u Osijeku i Slavoniji i Baranji. Stoga ako imate bilo kakvih pitanja vezanih uz APN subvencije ili kupoprodaju nekretnina općenito, slobodno nam se obratite za stručni savjet i pomoć“ pozvao je Bogunović.

„Obzirom na veliku potražnju koju imamo za svim vrstama nekretnina, ponovo pozivamo sve one koji svoj stan, kuću ili zemljište žele prodati brzo i kvalitetno, da nas nazovu ili dođu k nama u Dunavsku 68 u Osijeku, te nam povjere prodaju svoje nekretnine. Kupcima s druge strane nudimo kupnju pravno provjerenih i sigurnih nekretnina, uz kompletnu stručnu i logističku uslugu naše agencije“, zaključila je Ana Zandt.


Izdvojeno

Reci što misliš!