Promo

prednosti i mane

Palace Real Estate Osijek savjetuje: Kupovina nove ili stare gradnje stana?

Palace Real Estate Osijek savjetuje: Kupovina nove ili stare gradnje stana?

Kupovina bilo nove ili stare gradnje ima svoje prednosti i mane

Na ovo pitanje danas uistinu nije lako dati odgovor. Pogotovo ako razmatrate kupnju stana manje kvadrature. Odgovor smo stoga potražili u agenciji za nekretnine Palace Real Estate u Osijeku, na adresi Dunavska 68.

Stanovi veličine do 50 metara kvadratnih redovito su skuplji u staroj, nego u novoj gradnji. Razlog tome jest taj što su mali stanovi u novogradnjama u Osijeku prava rijetkost.“ rekli su nam djelatnici ureda renomirane agencije za nekretnine Palace Real Estate.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako nam je kazao Andrija Bogunović, ovlašteni agent posredovanja u prometu nekretninama s dugogodišnjim iskustvom u prodaji, ali i izgradnji višestambenih zgrada, velike stanove samo si rijetki mogu priuštiti.

„Pooštreni urbanistički uvjeti izgradnje novih stambenih zgrada i male površine dostupnih građevinskih zemljišta u Osijeku, dovele su do toga da se nove zgrade prave sa samo dva ili tri velika stana. Danas se najčešće grade takozvane urbane vile, koje rijetko kada imaju stanove manjih površina. Najčešća kvadratura stanova u urbanim vilama je između 90 i 120 kvadrata. Obzirom na trenutnu prosječnu cijenu novogradnje u Osijeku od 1.700 eura za metar četvorni, tako velike stanove mogu si priuštiti samo rijetki.“, nastavlja.Prednost kupnje stana u staroj gradnji, naročito u urbanim osječkim naseljima izgrađenim osamdesetih godina prošlog stoljeća, svakako je neposredna blizina svih potrebnih sadržaja. To je od iznimne važnosti ako ste mladi, zaposleni roditelji. U takvim se naseljima nalaze jaslice, vrtići, osnovne škole, trgovine i drugi bitni sadržaji.

Također, stara gradnja je odmah useljiva. Ne morate čekati godinu ili više dana da investitor izgradi novu zgradu koja mora proći tehnički pregled i biti etažirana te uknjižena u zemljišne knjige. Staru je gradnju stoga i lakše kupiti putem stambenog kredita, jer banke mogu odmah uknjižiti zalog na staroj nekretnini, dok je kod nove nekretnine to moguće tek po etažiranju i upisu stanova u gruntovnicu, pojašnjavaju iz agencije.

Palace Real Estate Osijek dobio agenciju za nekretnine koja ujedinjuje najbolje nekretnine u Slavoniji, Zagrebu, ali i na moru

Nedostatak kupnje stana u staroj gradnji jest taj što takav stan najčešće treba renovirati. Renovacija iziskuje dodatne troškove, te nepredviđene izdatke.

„Čest je slučaj kada vlasnik sam renovira stan prije njegovog oglašavanja za prodaju. No tada obavezno zatražite na uvid svu projektnu dokumentaciju, nacrte i skice, račune za materijal i fotografije cijelog procesa. U protivnom vam se može dogoditi da kupite samo lijepo zamaskiranu, a ne i temeljno renoviranu staru gradnju. A tada ćete imati više štete, nego koristi. Osim što ste kvadrat takvog stana platili puno više, još ste prisiljeni o svom trošku sve radove izvesti ponovo i kako treba.“ savjetuju u agenciji Palace.

Stara gradnja, čak i nakon temeljitog uređenja cijele zgrade, što se kod nas obično svodi samo na stavljanje toplinske fasade i izmjenu vanjske stolarije, idalje ostaje - stara gradnja. Instalacije vode i kanalizacije, te zajedničkog razvoda struje i rasvjete, gotovo se nikada ne mijenjaju prilikom uređenja cijele zgrade. Tad vam se može dogoditi da puknuta vodovodna cijev kod susjeda u jednom danu uništi vaš upravo renovirani stan.

Kod novogradnje sve je novo i ispravno, pa tako i zajedničke elektro i strojarske instalacije, krovna izolacija, hidroizolacija temelja, toplinska izolacija i sva stolarija. Ništa ne morate mijenjati ili renovirati. Zbog načina izgradnje, uporabe novih materijala i tehnologija, te veće energetske učinkovitosti, vijek trajanja kvalitetne novoizgrađene nekretnine biti će dvostruko dulji u odnosu na vijek trajanja stare gradnje, a režijski troškovi života u njoj daleko niži.

„Cijena nove gradnje u Osijeku, pogotovo za stanove veličine do 50 kvadrata, niža je nego za iste takve stanove u staroj gradnji. Agencija Palace Real Estate u svojoj ponudi ima najkvalitetnije stanove u novoj gradnji. Čak i one male, površine od samo tridesetak kvadrata. Cijene u našoj ponudi novogradnje kreću se između 1.500 i 1.700 eura i najniže su ne samo u Osijeku, već i u cijeloj Hrvatskoj.“ kaže nam Ana Zandt, agentica agencije za nekretnine Palace, inače voditeljica prodaje stanova u novogradnji u Donjem gradu i Retfali.„Preko naše agencije možete kupiti stanove svih veličina i na različitim lokacijama. U ponudi imamo novu gradnju i staru gradnju. U samo tri mjeseca našega rada u Osijeku, već smo napravili velik iskorak u širini ponude, cjenovnoj pristupačnosti i kvaliteti nekretnina koje oglašavamo. Svakom našem klijentu, bilo da je riječ o prodavatelju ili kupcu nekretnine, pristupamo individualno, nudeći svoj maksimalni angažman, iskustvo i stručnost.“ nastavlja Bogunović.

„Obzirom na veliku potražnju koju imamo za svim vrstama nekretnina, pozivamo sve one koje svoj stan, kuću ili zemljište žele prodati brzo i kvalitetno, da nas nazovu ili dođu k nama i povjere nam prodaju svoje nekretnine. Kupcima s druge strane nudimo kupnju pravno provjerenih i sigurnih nekretnina, uz kompletnu pravnu i logističku uslugu koju im pruža naša agencija.“ zaključuje Ana Zandt iz osječke podružnice agencije Palace Real Estate.


Izdvojeno

Reci što misliš!