Promo

pripremite ga za proljeće

Stigla je zima, naučite kako uskladištiti svoj bicikl

Stigla je zima, naučite kako uskladištiti svoj bicikl

U suradnji s Extreme-Sport donosimo savjete kako pripremiti vaš bicikl za zimu, ali i za narednu sezonu

Hladno vrijeme nije nešto što bi nas posebno trebalo brinuti kada je u pitanju vožnja biciklom zimi. Samo bismo se trebali odgovarajuće obući za zimske uvjete na biciklu. Osim toga, svakako treba obratiti pozornost općenito u kakvom stanju nam je bicikl. Jesu li gume na biciklu ispravne i pravilno održavane, koče li kočnice pouzdano i jesu li pakne potrošene, vozimo li hrđavi lanac i podmazujemo li ga kada je to potrebno. No, ako bicikl želimo pravilno „skladištiti“ preko zime, priča je drugačija.

Većina ljudi preko zime doslovno »okači« bicikl na zid koji onda služi kao ukras. Ukoliko će vam bicikl stajati na kotačima duži vremenski period, obavezno napumpajte gume. Ako su gume ispuhane, težina bicikla može uzrokovati izobličenje gume koja će zbog toga brže ispucati. Pritisak u gumama ne treba biti niti previsok. Stoga, prije skladištenja gume napumpajte i povremeno ih provjeravajte, jer tijekom stajanja pritisak u gumama jednostavno će se smanjiti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Provjerite kočnice i sajle kočnica. Obratite pažnju na istrošenost kočionih pakni. Ako su iste istrošene, zamijenite ih novima. Slijedi provjera izduženosti lanca i potrošenosti lančanika. Ne zaboravite na svjetla koja su zakonom obavezna, ali prije svega osiguravaju bolju vidljivost i povećavaju Vašu sigurnost u zimskim danima. Postavite blatobrane, te bisage (torbe za bicikl) koje su vrlo praktične i u ovo doba godine.

Zima je zapravo idealno vrijeme za prepustiti vaš bicikl u ruke iskusnih servisera u Extreme-Sport-u kako biste vozili ispravan i siguran bicikl. Osim što izbjegavate velike gužve u servisima koje nastaju u proljetnim i ljetnim mjesecima, Extreme-Sport nudi akcijske cijene na usluge servisa bicikala.

Dogovorom termina u servisu Extreme-Sport u razdoblju od 01. studenog 2022. - do 31. siječnja 2023. ostvarujete popust od 40% na cijenu usluge malog i premium servisa bicikla.

Uz ovaj atraktivan popust na odabrane usluge servisa bicikala, Extreme-Sport nudi i besplatnu dostavu prilikom dovoza i odvoza bicikla na/sa servisa za područje Grad Osijeka i osječkih prigradskih naselja, te mjesta Bilje, Darda i Čepin.

Termin u servisu Extreme-Sport možete dogovoriti telefonom na broj 031/302-364 ili osobno u poslovnici na adresi Josipa Jurja Strossmayera 235, Osijek, od ponedjeljka do petka u vremenu od 08:00-20:00h, te subotom u vremenu od 08:00-13:00h.

Sjećate li se trenutka kad ste kupili bicikl? Bio je sav sjajan i uglađen, zar ne? Zato, prije nego li spremite bicikl preko zime, temeljito ga očistite kako bi vas u proljeće dočekalo njegovo „novu ruho“. Nanesite odgovarajuće namjensko sredstvo za čišćenje bicikla ili »univerzalnim« vlažnim maramicama sve detaljno prebrišite: okvir, upravljač, obruče kotača i sjedalo. Uputno je temeljito očistiti lanac i lančanike bicikla od sitne metalne prašine koja nastaje trošenjem tih dijelova.Slijedi podmazivanje lanca odgovarajućim uljem za različite vremenske uvjete. Podmazivanje sprječava koroziju i štiti pokretne dijelove od prekomjernog trošenja, te je kao takvo presudno za uglađeni rad bicikla. Zamjenom svih sajli i bužira (kočnica i mjenjača) dobiti ćete još bolji osjećaj uglađenosti i preciznosti u radu bicikl. Ukoliko ste ih već nedavno mijenjali, savjetujemo podmazivanje istih odgovarajućim mazivom za klizne elemente, koje će spriječiti prekomjerno privlačenja prljavštine ili nedovoljno dugog zadržavanje na tretiranim dijelovima.

Preostaje vam još samo prekriti bicikl namjenskom zaštitom za bicikl ili recimo starom čistom plahtom (ako bicikl neće biti izložen vlazi) kako biste spriječili prolaz malim česticama prašine do pokretnih dijelova bicikla. Napomenimo kako najlon kao materijal nije najbolji izbor jer zadržava vlagu, pa su stoga bolji materijali koji “dišu”, pogotovo ako je bicikl skroz umotan, tj. »začahuren«.

Nakon svega navedenog, logično je pitanje kako onda pripremiti bicikl za proljeće, kako bi svaka vaša vožnja bila ugodna i sigurna. Vedro nebo i toplo vrijeme savršeni su spoj za vožnju bicikla. Vrijeme je za izvaditi bicikl iz garaže i pripremite ga za novu sezonu. Prvo uklonite zaštitni pokrov i očistite bicikl od prašine. Prebrišite bicikl krpom i specijaliziranim sredstvom za održavanje bicikla ili se poslužite »univerzalnim« vlažnim maramicama za brisanje. Zatim provjerite pritisak u gumama. Ako bicikl nije vožen neko vrijeme, pritisak u gumama zasigurno je već daleko ispod odgovarajuće vrijednosti, stoga ih je potrebno napumpati. Nabavite vlastitu pumpu za bicikl koja ima pripadajući mjerni uređaj (manometar) na kojemu možete lako i jednostavno očitati i provjeriti stvarno stanje pritiska. Maksimalan dozvoljeni pritisak naveden je na bočnim stranama gume.

Prije korištenja svakako provjerite odgovarajuću visinu sjedala jer u suprotnom možete imati probleme i neudobnost tijekom vožnje. Naposljetku provjerite imate li svu potrebnu opremu i dodatke: prednje i stražnje svjetlo, zaštitu za bicikl, bisage, košaru i ostale stvari koje su vam potrebne.Osim usluga servisa Extreme-Sport nudi i veliku ponudu dijelova, opreme i dodataka za sve bicikle. Svakako posjetite njihovu web-trgovinu (www.extremsport.hr), te provjerite široki asortiman ili osobno posjetite poslovnicu Extreme-Sport u Osijeku.

NAGRADNA IGRA

U komentare ove objave unutar članka upišite vaše ime i prezime kojim sudjelujete u nagradnoj igri (od 23. do 30.11.) s mogućnošću dobitka jedne usluge »malog servisa« bicikla u Extreme-Sport-u. Dobitnike objavljujemo 30.11. Ostvarenje prava na osvojenu uslugu »malog servisa« bicikla u Extreme-Sport-u, moguće je ostvariti unutar tjedan dana od objave dobitnika!

Dobitnici tjedan 16. do 22.11. Vedran Cosic i Suzana Homan
Dobitnik tjedan 23. do 30.11. Darija Žilić


Izdvojeno

Reci što misliš!