Promo

od dijagnostike do liječenja

Poliklinika Lege Artis: Proširene vene - sve češći problem oba spola

Poliklinika Lege Artis: Proširene vene - sve češći problem oba spola

Dr. Čandrlić: Svaka treća žena u Hrvatskoj pati od proširenih vena, ali i sve više muškaraca zahvaća isti problem

Gotovo 50% populacije na neki način boluje od bolesti vena – genetska predispozicija je najbitniji faktor. Uz to, proširene su vene najčešće posljedica  individualnih životnih i radnih navika pojedinca: nepravilna prehrana, manjak kretanja,  prekomjerna tjelesna težina,  trudnoća, hormonski disbalans, te dugotrajno stajanje ili sjedenje.

PROŠIRENE VENE - ESTETSKI ILI ZDRAVSTVENI PROBLEM?

Proširene vene su zdravstveni problem koji znatno kompromitira kvalitetu života oba spola, dok su kapilare estetski problem.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prije samog liječenja vena ili kapilara potrebno je napraviti početnu dijagnostiku koja obuhvaća pregled vaskularnog kirurga i UZV color dopler. Pretraga je za pacijenta JEDNOSTAVNA, BRZA i potpuno BEZBOLNA.

Na temelju rezultata učinjene dijagnostike, vaskularni kirurg može sa sigurnošću preporučiti metodu liječenja. Odgađanje liječenja proširenih vena za posljedicu najčešće ima progresiju bolesti.  Najvažiji razlog njihovog liječenja je - spriječavanje komplikacija. Ukoliko se proširene vene ne liječe, simptomi se tijekom vremena pogoršavaju jer to je ipak prava kirurška bolest.

Velika je zabluda da se ova bolest može izliječiti kremama, gelovima ili oblozima, nošenjem kompresije, elastičnim zavojima ili čarapama. Sve su to samo pomoćna sredstva koja tek privremeno i kratko ublažavaju tegobe, a bolest napreduje.

LASERSKA OPERACIJA VENA TEHNIKA JE S KOJOM SE U POLIKLINICI LEGE ARTIS TRAJNO RJEŠAVAJU PROBLEMI S VENAMA – BEZ POVRATKA BOLESTI I VREMENA POTREBNOG ZA OPORAVAK.

KAKO PREPOZNATI SIMPTOME?

Prvi simptomi javljaju se postepeno: osjećaj prepunjenosti - težina i nelagoda u nogama, mravinjanje i trnci u potkoljenicama - sindrom nemirnih nogu, grčevi u mirovanju, bolnost prilikom dužeg stajanja, iritacija kože - crvenilo, hiperpigmentacije, stanjena ljuskava koža i naravno -  plavičaste vijugave vene vidljive ispod kože - pojedinačne ili u "grozdovima".

Navedene simptome ne treba zanemariti, već na prvu sumnju preporučeno je posjetiti liječnika.

KADA NA PRVI PREGLED?

Preporuka dr. Čandrlića je dolazak na pregled prilikom prve pojave subjektivnih tegoba i/ili vidljivih znakova bolesti.

Žene iz estetskih razloga reagiraju ranije, no muškarci vrlo često dolaze tek u podmaklom stadiju bolesti kada već nastupe izraziti funkcionalni poremećaji.

NEINVAZIVE METODE - LIJEČENJE VENA BEZ BOLI, OŽILJAKA I DUGOTRAJNOG OPORAVKA

U ugodnom i vrhunski opremljenom prostoru Poliklinike Lege Artis koriste se suvremene metode dijagnostike i liječenja proširenih vena. Liječenje vena LASEROM  ili RADIOFREKVENCIJOM potpuno su bezbolne, brze, ne ostavljaju ožiljke, a ono što je najvažnije - pacijent je odmah nakon zahvata "u funkciji" i vraća se u svojim redovnim dnevnim aktivnostima. Mnogima je to vrlo bitna stavka upravo iz razloga brzog povratka na posao ili obiteljskim obvezama.

ISKUSTVO PACIJENTA

Gospodin Jovanović je 51-godišnji zaštitar koji na upit kako se osjeća nakon operacije u Poliklinici Lege Artis s osmijehom odgovara: "Ma to su sad druge noge - napokon me više ništa ne boli i ne tiska!".

Ispričao nam je kako je proširene vene na obje noge imao i njegov otac.

"U to su vrijeme ljudi liječili s bornom kiselinom, zamatajući ih i stiščući bolne noge elastičnim čarapama i zavojima", ispričao nam je koliko je bolova i komplikacija trpio njegov otac bojeći se da će ostati bez nogu.

Gosp. Jovanović svoju priču s venama započinje unazad 3-4 godine: "... kao da mi je netko zavezao pijesak za noge. Osjećao sam nesnosnu težinu u nogama i česte intezivne grčeve u obje noge. Prvo sam krenuo mazati s nekakvim gelovima, pio tablete, ali tegobe nisu prestajale."

Najteže mi je bilo po ljetu - vani vruće, a meni noge ledene! I to sve uz neprestani svrbež  radi kojeg su nastajale ranice i kraste".

Nakon svih tih tegoba, prije 4 godine obratio se svojoj doktorici koja ga nažalost nije poslala na daljnje preglede s mišljenjem  da to još nije za operaciju.

Tek pričajući o svojim tegobama, od  kolege je saznao za dr. Čandrlića koji se, operirajući vene u Poliklinici Lege Artis, prije par godina uspješno riješio svojih tegoba.

"Naručio sam se na pregled kod dr. Čandrlića i već za 7 dana sam bio na operaciji! Nakon samo 2 sata bio sam na nogama i htio voziti kući, al' mi nisu dali jwr sam bio još malo opijen od anestezije" - nasmijao se.

"Već drugi dan nakon operacije osjećao sam se odlično, tako je to i danas. Nemam nikakvih ožiljaka, niti bolova."

"O doktoru Čandrliću i cijelom timu poliklinike imam samo riječi hvale. Preporučio sam i svom kolegi koji će uskoro također u Polikliniku Lege Artis na zahvat".

Jovanović, koji kako sam kaže, puno radi oko kuće, ali inače nije sportski tip: "Ne vozim ni bicikl, svuda idem autom" - radi kao noćni zaštitar gdje  dosta vremena provodi sjedeći, što uz genetsku predispoziciju značajno doprinosi nastanku proširenih vena.

Dr. Čandrlić je vrhunski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom, a  suvremena tehnologija i iskusan tim s kojim radi - prvi su korak ka vašem izlječenju. 


Izdvojeno

Reci što misliš!