Promo

Financijska zaštita obitelji

7 dobrih razloga za ugovaranje životnog osiguranja

7 dobrih razloga za ugovaranje životnog osiguranja
Dubravka Petric/PIXSELL

Životno osiguranje ujedno je i štednja, ako ste ga ugovorili za slučaj doživljenja

Životno osiguranje je uvijek dobra odluka: neovisno o dobi, bračnom statusu ili materijalnoj situaciji, životno osiguranje štiti vas od neizvjesnosti u godinama koje dolaze. Što ga ranije ugovorite, to će premija biti manja, a kako postoji više vrsta životnog osiguranja, svatko može odabrati ono koje njemu i njegovom načinu života najviše odgovara.

Možete odabrati pokrića, trajanje osiguranja i premiju kao i korisnika police u slučaju smrti. Životno osiguranje je neoporezivo, kombinira sigurnost i štednju i postoje tri osnovne vrste: osiguranje za slučaj smrti i doživljenja, riziko osiguranje i osiguranje za slučaj doživljenja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kod osiguranja za slučaj smrti i doživljenja (mješovito životno osiguranje) osigurana svota isplaćuje se korisniku osiguranja u slučaju smrti osiguranika ili se isplaćuje na kraju ugovorenog trajanja osiguranja, tj. po doživljenju osiguranika.  Kod riziko osiguranja osigurana svota se isplaćuje samo u slučaju smrti osiguranika dok se kod osiguranja za slučaj doživljenja ugovorena svota isplaćuje  isključivo ako osiguranik doživi rok definiran u ugovoru.

Financijska zaštita obitelji

Životno osiguranje idealan je izbor ako želite osigurati budućnost svoje obitelji. Osigurateljna zaštita počinje praktički od uplate prve premije, a po isteku (doživljenju) osiguranja podižete ugovorenu osiguranu svotu. S druge strane, i u slučaju najgoreg, novac od isplate životnog osiguranja financijski će zbrinuti obitelj koja ostaje za vama. Tako se vaša obitelj neće naći u financijskim nevoljama ako ostane bez jednog hranitelja i imat će potreban novac za pokrivanje troškova bolničke njege, liječenja, pogreba ili ostalih životnih troškova.

Kreditno zaduživanje

Jedna od najvećih prekretnica u životu je kupnja nekretnine. Kad prođete čitav proces realizacije kredita, pred vama su desetljeća obveza koje morate ispuniti svaki mjesec. Da biste se u to upustili, trebate dobro planirati. Što je najgore što vam se može dogoditi? Koliko dugo bi vaš supružnik mogao sam živjeti u vašem domu iz snova u slučaju da ostane bez vas? Bi li mogao sam plaćati sve kreditne obveze ili bi nakon nekog vremena bio prisiljen prodati nekretninu?

Promjena radnog mjesta

Dobili ste novi posao ili povišicu? Povećanjem vaše plaće, osim ako ste zagriženi štediša, neminovno raste i vaša potrošnja. I u ovom slučaju, želite li očuvati životni standard obitelji u svakoj situaciji, ugovaranjem životnog osiguranja pobrinite se za svoju materijalnu sigurnost u slučaju nekog neželjenog događaja.

Privatno poduzetništvo

Ako vodite tvrtku ili obrt, i sami znate koliko je teško uspjeti i opstati na tržištu. Ponekad je nužno prilagođavati se promjenama i investirati kako biste se uspješno nosili s konkurencijom. Nova ulaganja znače veće obveze i odgovornost pa se opet zapitajte – što bi to značilo za moju obitelj ako me ne bude? Planirajte kako će se promjene u poslu  odraziti na vašu obitelj i pobrinite se da joj ništa ne ugrozi životni standard.

Skrb o roditeljima koji stare

Kao što ste vi nekad ovisili o njima, roditelji u starosti mogu postati ovisni o vašoj brizi. Mogu li si priuštiti smještaj u domu ili skrb u kući, ovisit će o njihovim mirovinama, no nerijetko će dostojanstven život u starosti zahtijevati pomoć obitelji. Ako u financijske potrebe kod promišljanja o životnom osiguranju uključite i roditelje, ne trebate brinuti o tome što će biti s njima ako se vama nešto dogodi.

Planiranje mirovine

Možda se čini daleko, i možda mislite da „stupovi“ rade za vas, no što ako prije vremena napustite ovaj svijet ili postanete nesposobni za rad? Što ako vaša mirovina ne bude dovoljna za pokrivanje životnih troškova, a ne želite biti na teret djeci, ako ih imate? Osiguranjem života možete nadopuniti vaše prihode u mirovini ili omogućiti nasljedstvo vašoj djeci i unucima.

Štednja za ispunjenje želje

Životno osiguranje ujedno je i štednja, ako ste ga ugovorili za slučaj doživljenja. Novac koji će vam biti isplaćen po isteku osiguranja možete uložiti u što god želite: opremanje doma, školovanje djece, putovanje ili neku svoju drugu želju.


Izdvojeno

Reci što misliš!