Promo

„Učinkoviti ljudski potencijali“

KBC Osijek potpisao ugovor o dodjeli milijun kuna bespovratnih sredstava

KBC Osijek potpisao ugovor o dodjeli milijun kuna bespovratnih sredstava
Dubravka Petric/PIXSELL

Ukupna vrijednost projekta i odobrenih bespovratnih sredstava iznosi 999.944,00 kn te se u najvećem dijelu odnosi na edukaciju liječnika

Tijekom rujna 2020. godine u potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Centar za edukacije, rano otkrivanje i prevenciju bolesti novotvorina Osječko – baranjske županije“. Projekt je prijavljen u sklopu poziva Održivo poboljšanje pristupa zdravstvenoj skrbi u nerazvijenim područjima i za ranjive skupine te promocija zdravlja u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“, financiranog sredstvima iz Europskog socijalnog fonda koji je usmjeren na pružanje potpora za ulaganje u ljudski kapital i jačanje konkurentnosti te ima cilj povećanje znanja i svijesti građana o važnosti prevencije bolesti i promocije zdravlja na području RH.

Ukupna vrijednost projekta i odobrenih bespovratnih sredstava iznosi 999.944,00 kn te se u najvećem dijelu odnosi na edukaciju liječnika o najnovijim dostignućima ranog otkrivanja, prevencije i liječenja bolesti novotvorina, a preostali dio na uspostavu i opremanje Centra za edukacije gdje će navedeni liječnici prenositi novostečena znanja. Nositelj projekta je Klinički bolnički centar Osijek, a partner na projektu Dom zdravlja Osječko-baranjske županije. Projekt je osmišljen s ciljem podizanja razine znanja zdravstvenih djelatnika OBŽ o bolestima novotvorina kroz sudjelovanje na kongresima, prijenosima dobrih praksi te edukacijom edukatora u svrhu liječenja, ranog otkrivanja i prevencije bolesti novotvorina na području OBŽ i šire. Uspostavljanjem Centra za edukaciju, rano otkrivanje i prevenciju bolesti novotvorina OBŽ i uspostavljanjem 20 Info točaka građanima će se povećati svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja bolesti novotvorina kroz koje se smanjuje rizik nastanka, ali i pravodobno i kvalitetnije liječenje istih.Važnost ovog projekta proizlazi iz činjenice da je prema posljednjim podacima iz 2018. incidencija novootkrivenih tumora u Hrvatskoj iznosila 626,8 slučajeva na 100.000 stanovnika. Odnos oboljelih muškaraca u odnosu na žene je 54:46. Uspostavljanjem Centra za edukaciju, rano otkrivanje i prevenciju bolesti novotvorina OBŽ i uspostavljanjem 20 Info točaka građanima će se povećati svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja bolesti novotvorina kroz koje se smanjuje rizik nastanka, ali i pravodobno i kvalitetnije liječenje istih. U okviru projekta govorit će se o ranom otkrivanju karcinoma prostate, testisa, dojke, pluća, glave i vrata, epidermalnih tumora. Zanimljivo je da se polovina smrti od raka u Europi može spriječiti, odnosno izbjeći, i to samo pridržavanjem 12 preporuka Europskog kodeksa protiv raka (ECAC), a te preporuke ponavljat ćemo i kroz ovaj projekt.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Više informacija o samom projektu možete pronaći na web stranici https://edukacije-kbco.hr/.


Izdvojeno

Reci što misliš!