Promo

projekt adobe

Dobrila, Tomislav i Antonio otkrivaju koje zapreke treba ukloniti kako bi Osječko-baranjska županija postala potpuno pristupačna osobama s invaliditetom

Dobrila, Tomislav i Antonio otkrivaju koje zapreke treba ukloniti kako bi Osječko-baranjska županija postala potpuno pristupačna osobama s invaliditetom

Teško savladive pristupne rampe, previsoke recepcije hotela i šalteri u bankama, te nepristupačne kupaonice i hotelske sobe, samo su neke od prepreka

Manje zapreka, a više turizma za osobe s invaliditetom. To je cilj projekta ADOBE, kroz kojega je uz detaljnu Analizu pristupačnosti turističkih atrakcija u Osječko-baranjskoj županiji, izrađena web stranica i mobilna aplikacija, ali i ostali informativni sadržaj koji mogu pomoći dionicima u turizmu pri osiguravanju pristupačnosti za osobe s invaliditetom. Projekt ADOBE je pritom dao glas i osobama s invaliditetom, za koje je nabavljena oprema koja se može besplatno iznajmiti, a koje su u posljednjem projektnom videu otkrile s kojim se izazovima susreću u svakodnevnom životu, ali i na putovanjima. Oni su Dobrila Maričić, Tomislav Vampola i Antonio Rendulić, a svojim osvrtima ukazuju na probleme, čije bi rješavanje uvelike pomoglo u razvoju pristupačnog turizma u Slavoniji i Baranji.

Najčešći problemi i vidljiv pomak nabolje

Teško savladive pristupne rampe, previsoke recepcije hotela i šalteri u bankama, te nepristupačne kupaonice i hotelske sobe, samo su neke od prepreka s kojima se Dobrila Maričić susrela kao osoba koja se kreće pomoću invalidskih kolica, a koja pritom i često putuje. S druge strane, Tomislavu Vampoli pri kretanju pomaže pas vodič, koji ponekad ne pronalazi podršku okoline u javnom prijevozu i ugostiteljskim objektima, dok mu najveći problem predstavljaju nepredviđene i neregularne prepreke koje mu otežavaju snalaženje na svakodnevnim rutama. Naposljetku, mladi Antonio Rendulić iz perspektive osobe koja se kreće pomoću invalidskih kolica ističe kako ne može ući u mnoge objekte jer su njegova kolica često šira od samih vrata, a između ostalog, vjeruje kako najveći problem predstavljaju parkirna mjesta za osobe s invaliditetom, odnosno zauzetost istih, jer su upravo ona neophodna za osobe koje se teže kreću.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Međutim, svi oni u Osijeku vide pomak nabolje u kontekstu infrastrukture, ali i pristupa okoline, a jedino što žele jest da ono što se navodi kao prilagođeno za osobe s invaliditetom, da i u stvarnosti bude takvo, a ne odrađeno samo da se zadovolji forma ili neki propisi. U svemu tome, smatraju da je edukacija pružatelja usluga u turizmu i ostalog osoblja neophodna kako bi se osobama s invaliditetom moglo izaći ususret i na pravilan način ih ugostiti u Osječko-baranjskoj županiji, koja je kroz projekt Adobe postavila temelje za razvoj i unaprjeđenje pristupačnog turizma.

Educiranost osoblja i svijetli primjeri u društvu

"Mislim da se puno toga može riješiti ako se poradi na osobnom pristupu turističkih radnika prema osobama s posebnim potrebama, s povećanim potrebama. Educiranost samog osoblja, da znaju da imam pravo, bez obzira što sam slijep i sa psom, ili u kolicima, ili neku takvu potrebu, da imam pravo doći k njima i da su oni, ne dužni, ne obvezni, ne zakonom natjerani, nego da bi trebali biti sretni što mi mogu izići u susret i što me mogu ugostiti. Dakle, smatram da mi prije svega treba sretan zaposlenik", zaključuje Tomislav Vampola, dodajući kako se kao korisnik psa vodiča nerijetko suočava s problemima zbog prisutnosti psa, ali opet često pronađe i vrlo svijetle primjere gdje ljudi svojim angažmanom pomognu da se što jednostavnije riješi prepreka s kojom se suočio.

Više informacija o prekograničnom projektu ADOBE

Projekt ADOBE – Pristupačne turističke destinacije i usluge u graničnim područjima (eng. Accessible Tourism Destinations and Services in Border Areas) sufinanciran je sredstvima iz Interreg Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta je 195.000,00 eura, dok EU sufinanciranje iznosi 165.700,00 eura. Trajanje projekta je 20 mjeseci (od 1.5.2020. do 31.12.2021.). Korisnik projekta je Osječko-baranjska županija, projektni partner je Županija Baranya, a pridruženi partneri su Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske i Ministarstvo za ljudske potencijale Republike Mađarske.

Ovaj članak kreiran je uz financijsku pomoć Europske unije. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Osječko-baranjske županije i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.


Izdvojeno

Reci što misliš!