Promo

Veliki potencijal za dolazak novih turista - osoba s invaliditetom

Provedena analiza pristupačnosti turističkih atrakcija OBŽ u sklopu projekta Adobe

Provedena analiza pristupačnosti turističkih atrakcija OBŽ u sklopu projekta Adobe
Osječko-baranjska županija ima priliku postati pristupačno turističko odredište za osobe s invaliditetom

Mjesta za napredak još ima, ali su brojni ispitanici već iskazali interes za edukacijom i unapređenjem pristupačnosti za osobe s invaliditetom

Ugostiteljski i smještajni objekti, kulturna i sakralna baština, te brojni prostori i atrakcije u Osječko-baranjskoj županiji većinom nisu prilagođeni osobama s invaliditetom. Zaključak je to Analize pristupačnosti turističkih atrakcija Osječko-baranjske županije, koja je provedena u sklopu projekta Adobe – pristupačne turističke destinacije i usluge u pograničnim područjima. Riječ je o 100 odabranih lokacija, objekata i atrakcija, koje su podijeljene u deset kategorija i detaljno analizirane prema uključivosti, sadržajnosti i funkcionalnosti, iz koje proizlazi ocjena pristupačnosti za osobe s invaliditetom, odnosno za potencijalne turiste. Iako prosječna ocjena nije u potpunosti prolazna, činjenica da su brojni ispitanici, vlasnici ili predstavnici proučavanih objekata, iskazali interes za edukacijom i unapređenjem pristupačnosti svojih prostora, govori u prilog tome da bi Osječko-baranjska županija uskoro, s malim preinakama, mogla postati pristupačno turističko odredište – što je na kraju i jedan od ciljeva projekta Adobe.

Najveća manjinska skupina turista od 650 milijuna putnika

- Ovim vrijednim projektom skrećemo pozornost dionika u turizmu na potrebu osiguravanja pristupačnosti njihovih proizvoda, usluga i objekata osobama s invaliditetom. Naime, osobe s invaliditetom su najveća manjinska skupina turista koju čini 650 milijuna putnika s pratnjom, a prema dostupnim podatcima možemo zaključiti da preko 300 milijuna osoba s invaliditetom učestalo putuje. Upravo u tome vidimo veliki potencijal za dodatni razvoj turizma na našem području, naročito sada kada zbog Analize pristupačnosti turističkih atrakcija Osječko-baranjske županije znamo kakvo je stvarno stanje na terenu – ukazuje Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije, zadovoljna temeljitošću analize i saznanjima koji proizlaze iz nje.*Taktilne površine i linije vodilje trebale bi postati standard u javnim i privatnim objektima i atrakcijama u pograničnom području Mađarske i Hrvatske.

Nedostatci na kojima treba raditi i važnost projektnih partnera

Rezultati Analize ukazuju da se najčešći nedostatci odnose na otežani pristup za osobe u invalidskim kolicima, nepristupačnost toaleta, manjak sadržaja za osobe sa senzornim oštećenjima, nepostojanje asistivnih tehnologija za snalaženje u prostorima, te neprikladan razmještaj u sobama i kupaonicama. Isto tako, sadržaj brojnih web stranica nije u potpunosti digitalno pristupačan za osobe s oštećenjima vida, dok uz nedovoljan broj potpuno pristupačnih soba u smještajnim objektima, jelovnici u ugostiteljskim objektima većinom nisu prilagođeni osobama s alergijama, respiratornim i probavnim teškoćama, stoga im se pripremaju jela samo na zahtjev.

Slijepe i slabovidne osobe, gluhe i nagluhe osobe, teže pokretne i nepokretne osobe, osobe s intelektualnim poteškoćama, ali i osobe s alergijama i respiratornim problemima najčešće se u Osječko-baranjskoj županiji susreću upravo s navedenim izazovima i preprekama. Međutim, uz sve više dostupnih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i sa svakom novom kosinom, nagibom, liftom, dizalicom, taktilnom površinom, natpisom ili uputom na Brailleovom pismu, te raznim oblicima zvučne komunikacije i digitalne pristupačnosti u gradskim i privatnim prostorima, sve se više radi i na otklanjanju takvih prepreka.

- Kako i u samoj Analizi stoji, vodstvo i osoblje objekata često nije dovoljno upućeno u stvarne potrebe osoba s invaliditetom, niti ima dovoljno iskustva u radu s njima, ali veseli nas što su gotovo svi pokazali želju za učenjem, informiranjem i poboljšanjem pristupačnosti. Veliku ulogu u tome ima i naš pridruženi projektni partner, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, koji već godinama na našim prostorima osvješćuje javnost i dionike u turizmu o važnosti pristupačne turističke ponude -  zaključuje pročelnica Roth, podsjećajući da i Osječko-baranjska županija prilikom dodjele bespovratnih sredstava za unaprjeđenje turizma dodatno boduje upravo prijave koje se tiču poboljšanja pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

Za kraj treba napomenuti kako jednaku Analizu pristupačnosti, samo u Mađarskoj, provodi i projektni partner Županija Baranya, koja će rezultate pristupačnosti također predstaviti u sklopu nove web stranice i mobilne aplikacije projekta Adobe. Upravo ondje će uskoro biti dostupne sve ocjene pristupačnosti ugostiteljskih i smještajnih objekata, kulturne i sakralne baštine, te atrakcija u pograničnom području u kojemu ima još mjesta za napredak, a sve kako bi boravak osoba s invaliditetom bio ugodniji i udobniji.

Prekogranični projekt vrijedan gotovo 200 tisuća eura

Projekt ADOBE – Pristupačne turističke destinacije i usluge u graničnim područjima (eng. Accessible Tourism Destinations and Services in Border Areas) sufinanciran je sredstvima iz Interreg Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta je 195.000,00 eura, dok EU sufinanciranje iznosi 165.700,00 eura. Trajanje projekta je 20 mjeseci (od 1.5.2020. do 31.12.2021.). Korisnik projekta je Osječko-baranjska županija, projektni partner je Županija Baranya, a pridruženi partneri su Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske i Ministarstvo za ljudske potencijale Republike Mađarske.

Disclaimer: Ovaj članak kreiran je uz financijsku pomoć Europske unije. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Osječko-baranjske županije i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.


Izdvojeno

Reci što misliš!