Promo

što osječani najviše naručuju?

Ne, nisu slavonska jela. Osječani najviše naručuju hranu koja nije tipična za taj dio Hrvatske

Ne, nisu slavonska jela. Osječani najviše naručuju hranu koja nije tipična za taj dio Hrvatske

Po svemu sudeći, krvna slika Osječana je odlična jer im željeza koje dobivaju konzumacijom mesa sigurno ne manjka

Kulen, čobanac, čvarci, fiš i razna mesna i riblja variva jela su po kojima je Slavonija  poznata u svijetu. Kako bismo se uvjerili da Osječani zaista najčešće i naručuju ta jela, proveli smo istraživanje u kojem nam je pomogla Pauza. Ovaj servis za online narudžbe dostavlja hranu na području cijeloga grada, a njihovi su nas podaci iznenadili.

Fast/street food

Ono što zadovoljava slavonske gastronomske okusne pupoljke nije standardni kulen ili sada već svjetski poznata delikatesa - čvarci. Iako i dalje pretežito odabiru mesna jela, Osječani često naručuju svima najdraži fast food - burgere i pizze. U vječnoj borbi burgera i pizze, pizza uvjerljivo odnosi pobjedu. No, ako uz burger dolaze i nuggetsi, Osječani zaboravljaju čak i na pizzu iz krušne peći. Osim talijanske pizze, najveći slavonski grad veliki je ljubitelj tjestenine i  turskog “Meat On The Stick”, poznatijeg kao kebab. Nakon burgera & nuggetsa, pogađate, franšiza klauna Ronalda McDonalda česta je adresa Pauzinih dostavljača partnera na području Osijeka.

Asia vs Mexico

U doba pandemije kada je putovanje u daleke krajeve znatno otežano, Osječani svoju dozu egzotike i Dalekog istoka dobivaju kroz azijska jela, a najviše ih se dojmio wrap dok je wokky odmah iza njega. Azijski wrap može se spremiti na sto načina, a Osječani ostaju vjerni wokkyu iz njihovih lokalnih restorana. Dašak poznate meksičke atmosfere legama dolazi ravno na kućni prag u obliku svima najdražih tortilja. Tortilje s piletinom ili govedinom, vege tortilje, uz Coca-Colu ili bez nje, manje je bitno, dokle god je moguće jelo dobiti s extra umakom koji je izbor velikog broja stanovnika grada na Dravi.

Kraljevi mesa

Stanovnici Tvrđe, Gornjeg, Donjeg ili Novog grada, Retfale i Juga II, pa i svima dobro poznate Industrijske četvrti, ljubitelji su mesa. Na Pauzinom servisu tražilica je najviše puta izlistala jela s roštilja i jela od mesa. Piletina kao odličan izvor proteina kod Slavonaca dobiva prednost pred svinjetinom i rebarcima, ali zato nema onoga tko nije bar jednom probao jela s roštilja. Naravno, Pauza zna kako u Osijeku živi veliki broj ljubitelja zdrave prehrane pa se tako na meniju često nađe i salata kao prilog.

Dolce vita

Kada dođe vrijeme za ljetno opuštanje i brčkanje na Kopiki većina uživa u najdražem ljetnom desertu - slaji. No, prema Pauzi, čini se da Osječani više uživaju u palačinkama! Slatke palačinke imaju primat nad slanim i tostiranim palačinkama (pa čak i sendvičima), a kako nakon svakog obroka dobro dođe nešto slatko, Osječani ponajviše guštaju u slatkim desertima.

Po svemu sudeći, krvna slika Osječana je odlična jer im željeza koje dobivaju konzumacijom mesa sigurno ne manjka. S druge strane, kontamo kako bi tipičan Slavonac ćevos mogao zamijeniti samo možda tradicionalnim slavonskim salenjakom.

Isprobajte najdraža jela lega i legica brzim klikom na Pauza te pratite Facebook i Instagram stranice za sve pravovremene informacije i promo aktivnosti.


Izdvojeno

Reci što misliš!