Lifestyle / Studentski kutak

održivi razvoj u obrazovnom sustavu

Projekt UZBRDO – održivi razvoj nikad aktualniji

Projekt UZBRDO – održivi razvoj nikad aktualniji
Dusko Jaramaz/PIXSELL

UZBRDO (Učim, zamišljam, biram, rastem, djelujem održivo) projekt je koji se provodi u 10 osnovnih škola dviju najistočnijih hrvatskih županija, a financiran je iz švicarsko-hrvatskog programa suradnje

Upravo nas aktualne (ne)prilike podsjećaju koliko je svijet umrežen i kako društvo sve više treba funkcionirati kao „globalno selo“. To bi značilo da je nevolja nekih, zapravo svačija, stoga solidarnost i zajedničko djelovanje postaju smjernice za budućnost.

„Održivi razvoj“ je postao važna međupredmetna tema i koncept je koji predstavlja povezanost ekologije, gospodarskog razvoja i društvene pravednosti. Umanjenjem bilo koje od te tri komponente ne možemo govoriti o održivosti, ali niti o razvoju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U našem obrazovnom sustavu, ova tema je posebna jer otvara projektnu suradnju s organizacijama civilnog sektora. Jedan od takvih projekata je UZBRDO (Učim, zamišljam, biram, rastem, djelujem održivo), koji provodi Nansen dijalog centar u partnerstvu s udrugom ISKRA waldorfska inicijativa i još 10 osnovnih škola iz dvije najistočnije hrvatske županije, a koji je financiran iz švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge.

Projektne aktivnosti vode prema tome da se škole osnažuju: edukacijom i osnaživanjem osoblja, kontinuiranim radom s učenicima i u konačnici stvaranjem mini-projekata u samim školama. Iako je pandemijska situacija onemogućila neposredan fizički kontakt, edukaciju smo provodili putem kreiranja edukativnih videomaterijala, kvizova i online komunikacijom. Učenici kroz trajanje cjelokupnog projekta rade svoj doprinos, nisu samo pasivni slušači.

Smatramo da tema održivosti nikad nije bila aktualnija, poručuju iz Nansena i udruge ISKRA. Potraga za zdravijom kvalitetom života, koja će imati kritičku refleksiju prema dosadašnjim pristupima, donijet će nam i nove solucije. Kada se govori o razvoju, razmišlja se unaprijed, ali put do ljepše budućnosti nužno treba orijentire humanosti. Tako primjerice, ne možemo više govoriti o proizvodnji, ako ne uzmemo u obzir ekološki utisak i dostojanstveno tretiranje zaposlenika, niti možemo govoriti o cjelovitom obrazovanju, ako zanemarujemo moralni, socio-emocionalni ili kreativno-voljni razvoj djece.

O svim aktivnostima projekta možete čitati na web stranici.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!