Lifestyle / Studentski kutak

TABULA RASA

Započela je online nastava na osječkim fakultetima - provjerili smo što je studente uistinu dočekalo

Započela je online nastava na osječkim fakultetima - provjerili smo što je studente uistinu dočekalo
PIXSELL

Nastava nije ujednačena, a studenti tvrde kako nisu ni identični kriteriji za ostvarivanje prava potpisa na evidencijskim listama

Od danas je na snazi obustava nastave na svim sastavnicama Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Zgrade fakulteta su prazne, predavanja se ne održavaju u "normalnome" obliku, a svi kolokviji i ispiti odgođeni su do početka neposredne nastave. 

No još je u petak najavljeno kako će se nastava za studente u naredna dva tjedna održavati online i to putem dostupnih platformi, a rektor je najavio i kako će profesori biti dostupni u vrijeme predviđenih predavanja te konzultacije održavati elektronskim ili telefonskim putem. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stoga smo pitali neke od studenata s osječkih fakulteta kako izgleda njihova online nastava. Najčešći odgovor glasio je da će im profesori mailom proslijediti prezentacije ili druge materijale koji se tiču predviđenoga predavanja, a studenti će, kada stignu (dakle najvjerojatnije pred ispitne rokove) "baciti pogled" na te materijale, poslati upit ako im nešto nije jasno i riješiti eventualno kakav zadatak. 

Ima i fakulteta na kojima se koriste platforme na koje profesori učitavaju materijale, a studenti su obvezni u vrijeme koje je inače bilo propisano po raporedu predavanja biti online na toj platformi, preuzimati materijale, proučavati ih, a diskusija će se povesti pišući na forumu tijekom "predavanja". 

Kažu nam studenti kako provođenje online nastave ovisi od profesora do profesora te kolegija koji pohađaju. Na nekima će po povratku u fakultetske zgrade automatski dobiti pravo potpisa na evidencijske liste za svaki tjedan propuštene nastave, dok će nekim profesorima najprije morati priložiti rješenja određenih zadataka ili radnih listića kako bi dobili potpis za prisustvo nastavi

Ono čega se studenti pribojavaju, a u što većina duboko i vjeruje, jest da će po povratku na neposrednu nastavu uslijediti niz nadoknada i to za brojne vježbe ili praktikume koji se sada propuštaju i neće održavati online. 

Student Filozofskog fakulteta Osijek M. H. (22) pokušao je objasniti provođenje cjelokupne online nastave: 

"Dakle, to vam je sve TABULA RASA - prazna ploča! Predavanja se vode kao održana tako što ćemo dobiti koju prezentaciju i većina nas neće to ni pogledati, a na onim kolegijima na kojima se očekuje da steknemo neka znanja dobit ćemo radne listiće za zadaću... Dok ih s druge strane ni osnovnoškolci nemaju... A sve ostale obveze ćemo sigurno nadoknađivati i biti ponovno po cijele dane na faksu bez pauze."

Dokad će ova situacija trajati, još se ne zna. Studenti i nisu baš previše oduševljeni cijelom situacijom, ali oni pozitvniji nadaju se kako će ova dva tjedna biti jedina bez neposredne nastave, da će ih iskoristiti za dobar odmor, a samim time da neće biti potrebe i za nekim drastičnim promjenama i nadoknadama. 


Izdvojeno

Reci što misliš!