Lifestyle / Studentski kutak

Primitijada i ove godine

Primitijada i ove godine

Idejno je pokrenuta 2014. godine kada je na inicijativu 5 najvećih sveučilišta u Hrvatskoj: Sveučilište u Zagrebu (Prirodoslovno – matematički fakultet), Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Odjeli za kemiju, matematiku, biologiju i fiziku), Sveučilište u Splitu (Prirodoslovno – matematički fakultet), Sveučilište u Rijeci (Odjeli za biotehnologiju, matematiku, fiziku i informatiku), Sveučilište u Zadru (Odjel za geografiju). Drugi puta je održana u Poreču od 6. do 10. svibnja 2015. godine, no ovaj puta bez učešća Sveučilišta u Zadru.

Ove se godine Primatijada organizira po treći puta u Rovinju od 11. do 15. svibnja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Primatijada je podijeljena na znanstveni i sportski dio.
Tema svih znanstvenih radova i izlaganja Primatijade 2016. je "Važnost STEM područja u razvoju IT sektora". Kao prirodoslovno – matematički predstavnici četiriju najvećih hrvatskih sveučilišta Prirodoslovno – matematički fakultet pri Sveučilištu u Zagrebu, Prirodoslovno – matematički fakultet pri Sveučilištu u Splitu, Odjeli za biotehnologiju, matematiku, fiziku i informatiku pri Sveučilištu u Rijeci, te Odjeli za kemiju, biologiju, fiziku i matematiku pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku , odgovorni su za usklađivanje studijskih programa navedenih područja s postojećim i budućim potrebama tržišta rada u Republici Hrvatskoj. „Jedno dijete, jedan učitelj, jedna olovka i jedna knjiga mogu promijeniti svijet. Obrazovanje je jedino rješenje. Najprije obrazovanje.“ rekla je Malala Yousafzai, najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir. Primatijada 2016. sastojat će se od predavanja, radionica te natjecanja koja će odraziti glavnu temu s različitih znanstvenih aspekata.

„Znanost je organizacija znanja. Mudrost je organizacija života“. rekao je poznati njemački filozof Immanuel Kant. Svi akademski građani koji se bave prirodoslovno – matematičkim strukama dužni su razmišljati otvoreno, razumjeti svijet oko sebe na specifičan način, te ga pokušati objasniti. Zbog postoji velika doza kreativnosti u ovim strukama, te ta kreativnost nalazi primjenu, a ne ostaje na teoretskim pretpostavkama.

Upravo bliska suradnja akademske i poslovne zajednice jamac je uspješnosti projekta u kojem se poslodavci postavljaju kao važni čimbenici oblikovanja studijskih programa, dajući kroz svoja iskustva projekcije potreba i kompetencija tržišta u budućnosti.

Svjesni smo koliko se razvoj tehnologija ubrzao i kojom silom nam utječe na život. U našem prirodoslovno – matematičkom znanstvenom okruženju, kojim dominiraju informacijske tehnologije, promjene su još brže i utjecajnije. Cilj nam je ukazati mladima na potrebu cijeloživotnog obrazovanja.

Razvoj STEM (eng. Science, Technology, Engineering and Mathematics) područja, odnosno razvoj grane prirodoslovlja radi boljeg razvitka i rasta države, cilj je i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Naša je zadaća propitivati poslodavce kakav kadar trebaju danas te kakav će trebati par godina. Prateći trendove i potrebe poslodavaca, ali i Europske unije moramo raditi na oblikovanju novih kvalifikacija, vještina i vrijednosti, koje će završenim studentima donositi prosperitet, a nama liderstvo u osjetljivom i odgovornom poslu oblikovanja i usmjeravanja mladih ljudi. Kako je STEM područje vezano za američki obrazovni sustav, tamnošnju imigracijsku politiku te kretanje na tržištu rada, težnja je da razvojem ovog područja i u Hrvatskoj poboljšamo IT sektor Hrvatske na tom primjeru.

Prema Fortuneovoj listi najmoćnijih žena u biznisu za 2014. godinu, njih 30% ima završen preddiplomski studij jedne od disciplina iz STEM područja, uključujući i broj jedan na listi - Ginni Rometty, koja se trenutačno nalazi na poziciji izvršne direktorice IBM-a. Rometty je studirala informatičke znanosti i električno inženjerstvo na Northwesternu. Ovaj podatak nam pokazuje obećavajuću ulogu ovog područja u gopodarskom razvoju Hrvatske. Samo obrazovanjem stručnog kadra u ovim područjima moći ćemo biti jednako kompetentni kao najveće svjetske sile.

Uz već ustaljena studentska izlaganja, predavanja i radionica u organizaciji studentskih udruga te posjet osnovnih i srednjih škola radionicama, značajna promjena u znanstvenom segmentu Primatijade 2016. su gostujući predavači. Tako je za sada svoj dolazak potvrdio dr. Mirko Kovač, predavač robotike i voditelj laboratorija zračne robotike na Imperial College u Londonu.

Primatijada se sastoji i od sportskog izdanja. Svako sveučilište ima svoje predstavnike u pet sportova, u muškoj i ženskoj kategoriji. Studenti i studentice imaju priliku natjecati se u odbojci, košarci, rukometu, futsalu i šahu. Osječko sveučilište je na prvoj Primatijadi odnijelo zlato, a na drugoj srebro u ukupnom poretku.


Osječki tim posebnu zahvalnost duguje sponzorima (OG Consultancy Services, Erste banci, Jadranskom osiguranju d.d., Karolini, Jamnici, Ru – Ve d.o.o., Scan d.o.o., Excido d.o.o., Privrednoj banci Zagreb, te Tufna clubu) ali tako i Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, Sveučilištu J.J. Strossmayera te matičnim Odjelima na bezuvjetnoj podršci, i financijskoj i moralnoj tijekom prethodne dvije godine održavanja Primatijade.

Ništa ne bi bilo isto bez medijskih pokrovitelja koji su pomogli pri predstavljanju ovog projekta potencijalnim sponzorima te tako financijski omogućili održavanje ovog projekta i sudjelovanje osječkih studenata u ovako velikoj manifestaciji: Osječka tv, SiB.hr i Glas Slavonije.


Izdvojeno

Reci što misliš!