Lifestyle / Studentski kutak

Održana studentska debata: ''Životno osiguranje – štednja i/ili investicija''

Održana studentska debata: ''Životno osiguranje – štednja i/ili investicija''

Udruga Financijski impuls u suradnji s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga organizirala je, drugu godinu za redom studentsku debatu, ovog puta na temu „Životno osiguranje – štednja i/ili investicija“. Debata se održala 6. lipnja 2016. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku s početkom u 12:00 sati u dvorani 4.



Pred punom dvoranom zainteresiranih posjetitelja, studenti su debatirali o tome trebaju li potencijalni potrošači ulagati u mješovito (tradicionalno, klasično) životno osiguranje, koje po karakteristikama više predstavlja štednju i manje je sklonije riziku ili investicijsko (unit-linked) životno osiguranje, koje ima veću razinu rizika te prema svojim obilježjima više se ponaša kao investicija.

Studenti su kroz debatu pokušali aplicirati prednosti i nedostatke oba osiguranja kako bi slušateljima približili obje vrste životnog osiguranja u svrhu dodatne edukacije i povećanja svijesti o financijskoj pismenosti. Tim koji se zalagao za investicijsko životno osiguranje činili su: Bušljeta Ante, Hojsak Filip, Stojsavljević Aleksandra i Župan Ivona, dok su tim koji je predstavljao mješovito životno osiguranje činili studenti: Brdarić Tomislav, Raič Mario, Sarić Ana-Marija i Švelec Danijel.

Studenti su ozbiljno shvatili kompleksnost teme te su svojom temeljitom pripremom uspješno iznijeli stavove koji su bili temelji rasprave, a sve s ciljem zaštite potrošača i radi njihovog financijskog obrazovanja kako bi odgovorno zaštitili sebe i svoju obitelj u skoroj budućnosti.

Nakon jednosatne debate došlo se do zaključka da svako od prethodno spomenuta dva osiguranja ima svoje prednosti i nedostatke, no izbor između mješovitog i investicijskog životnog osiguranja uvelike ovisi o perspektivama i percepcijama svakog pojedinca, tj. potrošača.

Također, po završetku debate studenti su dobili pohvale za pripremu i debatiranje od strane HANFA-e, Hrvatskog ureda za osiguranje i svojih profesora, te se nadamo da će se ova dugogodišnja suradnja nastaviti i u budućnosti.

Autor članka: Tomislav Brdarić, studentska udruga Financijski impuls

   


Izdvojeno

Reci što misliš!