Lifestyle / Studentski kutak

Financijski impuls započeo s financijskim opismenjavanjem osječkih učenika

Financijski impuls započeo s financijskim opismenjavanjem osječkih učenika

U svibnju 2016. godine članovi studentske udruge Financijski impuls, koja djeluje pri Ekonomskom fakultetu u Osijeku, započeli su financijsko opismenjavanje osječkih učenika kroz projekt „Osobne financije i financijsko obrazovanje“.



Cilj ove studentske udruge je širenje znanja na području financija, što je u skladu s ciljem ovog projekta - povećati financijsku pismenost osječkih učenika. Na provođenje projekta članove Udruge potaknula je spoznaja da u današnje moderno doba postoji sve više novih i kompleksnih financijskih proizvoda i usluga te je za njihovo korištenje potrebna financijska pismenost na primjenjivoj razini što zahtjeva i odgovarajuće financijsko obrazovanje koje mladima u Hrvatskoj nedostaje.

Edukacija je prvenstveno bila bazirana na učenike srednjih škola i to na učenike drugih, trećih i četvrtih razreda Opće gimnazije, Ekonomske i upravne škole u Osijeku, Prirodoslovne gimnazije te Jezične gimnazije. Studenti su učenicima objasnili zašto je financijsko obrazovanje važno, što je to osobni proračun, koje marketinške zamke postoje, vrste bankarskih proizvoda te su im rekli nešto više i o samom osiguranju.

Nakon provedene edukacije u srednjim školama, studenti su odlučili edukaciju proširiti i na učenike osnovnih škola. Cilj proširenja projekta financijskog opismenjavanja srednjoškolaca proizašao je iz spoznaje kako s financijskim opismenjavanjem treba krenuti od najranije dobi u kojoj se djeca po prvi puta susreću s novcem i njegovim upravljanjem. Studenti su stoga posjetili učenike 7a razreda Osnovne škole Vladimira Becića u Osijeku te su im održali radionicu o osobnim financijama, odnosno ispričali im više o samom novcu i ispitali njihova stajališta o štednji i zaduživanju.

Članovima Udruge koji provode edukaciju je bilo izuzetno drago vidjeti da su srednjoškolci zainteresirani za širenje znanja o financijama što su pokazali svojom aktivnošću u raspravama, brojnim pitanjima vezanim za temu te iskazivanjem interesa za konkretnim primjerima iz prakse. Također, učenici u osnovnoj školi iskazali su više nego očekivanu razinu znanja o osobnim financijama, bili su upoznati s temeljnim pojmovima vezanim za financije, ali iste nisu mogli precizno definirati te su tražili objašnjenja i primjere za pojmove oko kojih su imali dvojbi.

Nakon uspješno provedenih edukacija članovi Financijskog impulsa planiraju sljedeće školske godine 2016./2017. nastaviti provoditi projekt „Osobne financije i financijsko obrazovanje“ u svim srednjim i osnovnim školama u Osijeku. Upravo iz razloga što smatraju kako navika dobrog upravljanja novcem stečena u najranijoj dobi može biti od velike koristi pri uspješnom upravljanju osobnim financijama u budućnosti, nadaju se kako će kroz održavanje radionica i predavanja o financijskoj pismenosti uspjeti doprijeti do najmlađih građana i naučiti ih koliko je važno biti financijski pismen.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!