Lifestyle / Studentski kutak

Dodijeljeni certifikati novim članovima Svjetskoga saveza mladih

Dodijeljeni certifikati novim članovima Svjetskoga saveza mladih

U subotu 8. listopada 2016. u Osijeku održana je svečana dodjela certifikata novim članovima Svjetskoga saveza mladih. Dodjela se održala u prostoru kafića „Novi grad“, a osim prostorom, domaćini su iznenadili i pićem dobrodošlice.

Organizatorice programa bile su Kristina Bakula i Olesja Beč, voditeljice edukacije ''Mladi za dostojanstvo i ljudska prava'' podružnice SSM-a u Osijeku.

Edukacija je započela početkom godine, a polaznici su kroz čitanje tekstova autora poput Mahatme Gandhija, C.S. Lewisa, Nelsona Mandele, Karola Wojtyle, Viktora Frankla, Dalai Lame, Jacquesa Maritaina, Vaclava Havela i drugih, dobili mogućnost boljeg razumijevanja čovjeka i njegovog dostojanstva, opsežniji uvid u svijet ljudskih prava, svladavanja elementarnog vokabulara koji se koristi u UN-u te im se otvorila i prilika za stažiranje u Briselu ili New Yorku, sudjelovanju na domaćim i međunarodnim konferencijama itd. Dobivanjem certifikata postali su članovi World Youth Alliance Hrvatska, podružnice međunarodne organizacije mladih koja broji preko milijun članova širom svijeta, a u svom djelovanju kroz edukaciju, kulturu i zagovaranje prepoznaje i radi na očuvanju ljudskog dostojanstva i temeljnih istinskih vrijednosti u društvu.

Događaj je upotpunilo predavanje autora knjige „260 dana“ Marijana Gubine, koji je kao dječak proveo 260 dana u ratnom zatočeništvu u blizini Vukovara. Predavač je istaknuo važnost oprosta u izgradnji kulture mira i života, kojoj se često kao zaprjeka postavlja nesuglasje između razuma i emocija. I ljudski razum i ljudske emocije pripadaju onomu bitnom ljudskom, no ukoliko ranjene emocije prevladaju nad zdravim razumom, čovjek je u opasnosti da se i sam nađe u sukobu s izgradnjom mira. Nakon njegova nadahnjujućega predavanja, certifikate članstva u Svjetskomu savezu mladih primili su: Lana Jelinek, Ljubica Brigitte Mikić, Silvijo Šaur, Danijel Branilović, Branimir Bileta, Matea Mikulić, Kristina Kasumović, Mateja Erdelec, Nicole Krstanović, Manuela Dudaš, Pavla Nina Mautner, Andrea Blaževac, Nikolina Jugović i Marina Perić. Primivši certifikate, novi članovi nastavili su s opuštenim druženjem s organizatoricama i gostima.

Tekst: Kristina Kasumović

    


Izdvojeno

Reci što misliš!