Lifestyle / Studentski kutak

Znatne promjene u sustavu dodjela stipendija osječkog Sveučilišta

Znatne promjene u sustavu dodjela stipendija osječkog Sveučilišta

Prvi rezultati zajedničke suradnje Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku i prorektora za nastavu i studente - Izglasane izmjene Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na dodjelu studentskih stipendija i potpora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Zajedničkom inicijativom Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te novoizabranog prorektora za nastavu i studente prof.dr.sc. Dražana Kozaka na odluku Senatu Sveučilišta upućen je izmjenjeni Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na dodjelu studentskih stipendija i potpora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku kojeg je danas na četvrtoj redovnoj sjednici Senat i potvrdio.

Ovo su prve značajne izmjene pravilnika o stipendiranju u čijem donošenju su sudjelovali i studentski predstavnici.

„Drago mi je da je prorektor Kozak imao sluha i aktivno sudjelovao u mijenjanju pravilnika zajedno s nama studentima. Stari pravilnik u primjeni je pokazao određene manjkavosti kojima smo pokušali doskočiti. Željeli smo da stipendije za izvrsnost budu ravnopravno raspodijeljene među studentima sastavnica, ali i da kriteriji zaista budu takvi da se nagrađuju oni najbolji. S druge strane smatrali smo da socijalna kategorija ne smije biti uvjetovana izvrsnošću, pa smo u tom smjeru mijenjali i te odredbe. Najveća novost jest razdvajanje dijela stipendija znanstveno-nastavnih i umjetničko-nastavne sastavnice, te promjena kriterija stipendiranja aktivnih sportaša koji prema ranijim pravilniku nikada nisu uspjeli ostvariti pravo na stipendiju“ – rekao je Stjepan Ćurčić, predsjednik Sstudentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Na izmjenama pravilnika aktivno su radili članovi Studentskog zbora Sveučilišta te sveučilišna studentska pravobraniteljica. Same kategorije ostaju iste, Sveučilište će putem natječaja dodjeljivati stipendije za izvrsnost, stipendije aktivnim sportašima te stipendije studentima u stanju socijalne potrebe. Za ostvariti pravo na stipendiju za izvrsnost od ove godine tražit će se polaganje svih ispita s ranijih godina studija te visok težinski prosjek ocjena umjesto dosadašnjeg aritmetičkog. Postrožavanjem uvjeta i promjenom načina bodovanja prosjeka vjerujemo da će stipendije za izvrsnost biti dodijeljene zaista najboljim studentima Sveučilišta.

Stipendije u socijalnoj kategoriji neće više biti ograničene uspjehom u studiranju jer je primarni cilj dodjeljivanja istih pomoći našim studentima koji studiraju u težim životnim uvjetima. Uz navedeno uskladili smo se i s pravilnikom ministarstva pa će se umjesto dohotka po članu kućanstva od ove godine kao relevantan uzimati dohodak po članu obitelji.

Značajne izmjene napravljene su i u segmentu kriterija za dodjelu stipendija studentima aktivnim sportašima. Do sada je selekcijski kriterij bio status kategoriziranog sportaša kojeg nema niti jedan student našeg sveučilišta čime su automatski svi bili diskvalificirani. U skladu s prijedlogom gospodina Dražena Nikšića, voditelja ureda za sportsku djelatnost Sveučilišta, napravili su korekcije i u tom dijelu pravilnika kako bi naši aktivni i uspješni sportaši ipak imali šansu dobiti stipendiju.

„Naše Sveučilište treba težiti poticanju i nagrađivanju izvrsnosti, te istovremeno pronaći način da se pomogne onim studentima kojima je to najpotrebnije. Upravo navedeno imali smo na umu kada smo radili na izmjenama pravilnika o stipendiranju. Studentski zbor pokazao se kao kvalitetan partner i vjerujem kako je ovaj pravilnik samo prvi ozbiljniji rezultat naše suradnje koja će se nastaviti i u budućnosti“ – rekao je prof.dr.sc. Dražan Kozak, prorektor za nastavu i studente SVeučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Pravilnik ide odmah u primjenu, stoga sve studente pozivamo da narednih dana prate web stranicu Sveučilišta i prijave se na natječaj.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!